Ga naar de inhoud

Bewegingen plannen Europese protesten tegen verarmingsbeleid.

Nadat eerder een internationaal overleg van radicale bonden opgeroepen heeft om op 31 maart internationaal actie te voeren, komt daar nu een reeks actiedagen in mei bij. Verklaring van de Europese actieconferentie in Frankfurt van 26 februari 2012.

2 min leestijd
frankfurt

 

(Origineel in het Duits)

De 400 deelnemers aan de actiekonferentie van 24-26 Februari hebben besloten dat de dagen van 17-19 mei uitgeroepen worden tot protestdagen tegen de crisispolitiek van de Europese Unie. Wij verzetten ons tegen de verwoesting van Griekenland en andere landen, tegen de verarming en ontrechting van miljoenen en de feitelijke afschaffing van democratische regels door de besluiten van de Troika (ECB, EU en IMF).

De protestdagen van Frankfurt sluiten hiermee direct aan bij de Europese aktiedag van 12 mei en de verjaardag van de eerste Asamblea van Madrid. Wij vormen zo een niet te vermijden baken van solidariteit met de mensen die zich al maanden in Europa verzetten tegen het schuldenbeleid van de Troika en de aanvallen op hun leven en toekomst. Tegelijkertijd vinden in de VS de protesten plaats tegen de G8 en de NAVO-top.

De keuze voor Frankfurt als centrum voor de acties komt voort uit de rol die de stad speelt als zetel van de Europese Centrale Bank (ECB) en van de machtigste Duitse en internationale banken en bedrijven.

Wij zullen op 17 mei de centrale pleinen en voorzieningen van de stad bezetten, om de ruimte te verkrijgen voor discussie en inhoudelijke uitwisseling. Op 18 mei zullen we het gebied blokkeren waar de banken zijn gevestigd, om onze woede over de politieke van de Troika. Wij zullen vervolgens op 19 mei in een grote demonstratie bijeenkomen om de volle breedte van het protest zichtbaar te maken. Uit veel landen en regio’s in de wereld zullen mensen naar Frankfurt komen en aan de protestdagen deelnemen.

 

Om de dagen succesvol ten zijn, is er een brede mobilisering nodig, die door zoveel mogelijk mensen actief gesteund moet worden: occupy-beweging, werklozeninitiatieven en crisis-overleggen, vakbondsleden, attac-activisten, de milieu- en vredesbeweging, anti-rassistische en migrantengroepen, jongeren en studentenorganisaties, activisten van uiteenlopende lokale strijden en van de Linkspartei.

 

Zie ook: onze (Duitstalige) persverklaring

 Engelse versie


In de periode van de mobilisering, voltrekt zich ook de Europese actiedag van 31 maart, de internationale 1e Mei, en tariefsconflicten van vakbonden in Duitsland, waar we ons solidair mee verklaren.

 

————

 

Aanvulling van de vertaler:

 

Meer informatie over de internationale/Europese actiedag 31 maart is hier te vinden: http://march31.net/

Er zal ook in Nederland en Belgie aan deelgenomen worden. In Nederland zal een demonstratie gehouden worden in Utrecht, die zal eindigen met een manifestatie en een openbare massavergadering over vervolgstappen. Meer informatie: http://march31.net/nl/category/news-nl/