Ga naar de inhoud

Beursplein maandagochtend

De aandelenbeurs ging om 08.00 uur moeizaam open. De deuren werden opengezet, waarna de dikke glazen schuifdeuren zichtbaar werden, maar de ‘Chinese muurkrant’ met commentaar buiten bleef intact, Het spandoek ”Casino Beursplein 5′ dat voor de ingang hing, hangt er nog steeds maar dan half weggeleid zodat de beursjongens er langs kunnen. Ook is er een rode loper neergelegd, vanaf het occupykamp naar binnen en wordt er bij de ingang muziek gemaakt en is een theatergroepje aan het uitbeelden dat kapitalisme niet werkt. Beursjongens die binnen willen gaan worden op ironisch applaus onthaald en krijgen aandelen in ‘vrije tijd’ of ‘geluk’ aangeboden (de koers is onduidelijk).

2 min leestijd
399_beurs17e1

 

zie voor achtergronden occupy-acties eerdere updates bij globalinfo en voor actueel nieuws de tijdslijn bij indymedia)

 

Op het plein zelf zijn twee grotere tenten verrezen, een voor mediawerk in infopunt enzo, en een grote voor groepsvergaderingen, zodat als het weer omslaat mensen toch nog min of meer droog kunnen vergaderen. Ook begint er een structuur van werkgroepen te ontstaan. Het is ook op maandagochtendruk. Terwijl een deel bij de ingang van de Beurs rondhangt om de handelaars te ontvangen, zitten anderen in groepjes te ontbijten. Bij een tentje zitten wat mensen eieren te bakken op een campinggasje. Een echtpaar oudere toeristen, met de plattegrond in de hand, komt de hoek omlopen en laat de mond openvallen van verbazing. Aarzelend lopen ze naar de kampeerders toe en vragen dan ‘is this about the occupy-thing?’ Ze zijn uit New York afkomstig en waren net op Schiphol geland: ‘we didn’t know it was everywhere!’ zeggen ze uitgelaten.

 

Om de hoek van het beursgebouw kun je de beursjongens zien zitten achter hun deprimerende rijen flatscreens. Daar gaat de handel gewoon verder…

 

(zie voor voortdurende aanvullingen de tijdslijn bij Indymedia. Hier op globalinfo.nl zal voornamelijk achtergrondinfo en af en toe een klusterupdate geplaatst worden. En vooral: kom de acties versterken…)

 

Nog wat kiekjes van vanochtend….

399_beurs17e2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

399_beurs317e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

399_beurs17egreenwash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

399_beurs17e4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

399_beurspl17eeind