Ga naar de inhoud

Berlijn tegen huurwaanzin (14 april)

Komende zaterdag 14 april gaan bewoners van Berlijn de straat op tegen ‘verdrijving en huurwaanzin’. Bedoeld wordt de stadsontwikkelingen waarbij woonruimte steeds duurder wordt en huren (voor zover nog beschikbaar) steeds hoger. De afgelopen dagen waren er al in meerdere buurten actiedagen ter voorbereiding. Op veel plekken werden kruispunten bezet en korte tijd geblokkeerd om op te roepen voor 14 april.

2 min leestijd

(Donateur van globalinfo worden?)

{youtube}sQn5vDYVNDQ{/youtube}

Een vertaling van de oproep:

Verzet bieden – samen tegen verdrijving en huurwaanzin

In Berlijn worden mensen door stijgende huren de stad uit gejaagd. Huurappartementen worden omgezet koopwoningen. Wijken worden vernield. Sociale instellingen en winkeliers vinden geen betaalbare ruimte meer. De dakloosheid groeit. Racisme en discriminatie maken het nog moeilijker om een woning te vinden. Zelfs in buitenwijken is er nauwelijks nog betaalbare huisvesting. 74% van de mensen ziet de hoge kosten van huisvesting als een risico om het appartement te verliezen of te verarmen (bron). Bijna de helft van de huurders in Berlijn vreest dat ze de komende twee jaar hun woning niet langer zullen kunnen betalen (bron).

Er zit een systeem achter deze ellende!

In deze maatschappij wordt geld gemaakt met woningen en openbare ruimte. Woningen worden verhandeld als waren om de winst te vergroten. Een steeds groter deel van het inkomen gaat naar de huur. Huurders concurreren om zogenaamde goedkope woningen of sociale woningen, die schaars zijn geworden. Maar fatsoenlijke huisvesting is een basisbehoefte en een mensenrecht. Daarom moet het principe van “winst boven mensen” worden afgeschaft.

Voor een solidaire stad,

  • Die geen bedrijfsmodel is maar een ruimte voor iedereen om in te leven – onafhankelijk van bijvoorbeeld herkomst, taal, leeftijd, handicap of inkomen,
  • Waarin de huizen worden gebouwd om in te wonen en niet om winst te maken,
  • Waarin mensen niet langer in noodbehuizing en opvanghuizen hoeven te leven,
  • en waar woonruimte gemeenschappelijke eigendom wordt.

We eisen een radicale koerswijziging in het woon- en huurbeleid!

Laten we ons verzetten!

We willen samen vechten voor deze stad! Zij aan zij, in solidariteit – al getroffen of niet. Meer en meer mensen verzetten zich met zelforganisatie in gebouwen, initiatieven, in rechtszaken of demonstraties. Heel vaak met succes: Verzet is de moeite waard!

Komt allen naar DE DEMONSTRATIE OP ZATERDAG 14 APRIL OM 14 OP HET POTSDAMER PLEIN.

Verenig je in jullie wijken voor de Berlijnse actiedagen van 4 tot 14 april 2018.