Ga naar de inhoud

België maakt zich op voor blokkade Total

Code Rood: Coalitie wil met burgerlijke ongehoorzaamheid tijdperk van fossiele brandstoffen beëindigen

3 min leestijd

(Overgenomen van DeWereldMorgen)

“Code Rood”, een brede burgerbeweging met de steun van verschillende organisaties, kondigt de grootscheepse blokkade aan van een olie-infrastructuur van TotalEnergies in het weekend van 8 en 9 oktober. Het wordt de eerste actie van deze nieuwe coalitie, die iedereen uitnodigt om ook deel te nemen. Met massale burgerlijke ongehoorzaamheid wil Code Rood wijzen op de verantwoordelijkheid van de fossiele-brandstofindustrie bij de klimaatcrisis en een sociaal en ecologisch rechtvaardige overgang eisen.

“De klimaatontwrichting maakt steeds meer slachtoffers, niet langer alleen aan het andere eind van de wereld. Tegelijk hebben de snel stijgende energieprijzen bij ons de voorbije maanden meer en meer gezinnen in zware armoede gestort”, verklaart Jasmijn Defize als woordvoerster van Code Rood. “Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (gas, olie, steenkool) speelt daarin een grote rol. De fossiele sector boekt recordwinsten, maar houdt geen rekening met het milieu, de sociale rechtvaardigheid of de mensenrechten, en wakkert zelfs in vele delen van de wereld bloedige conflicten aan. Er moet dringend een einde komen aan het tijdperk van de fossiele brandstoffen.”

TotalEnergies: fossiele reus verdient grof geld ten koste van klimaat, milieu en mensen

Code Rood vraagt dat bedrijven zich inzetten om onze samenleving snel en drastisch af te helpen van fossiele brandstoffen. Met dat doel voor ogen zal deze burgercoalitie in de komende jaren  grootschalige acties van burgerlijke ongehoorzaamheid opzetten. De eerste grote actie zal plaatsvinden in het weekend van 8 en 9 oktober, en zal gericht zijn tegen de olie- en gasgigant TotalEnergies. Dankzij de derde grootste raffinaderij in Europa en het grootste netwerk van benzinestations in België blijft deze fossiele reus miljardenwinsten maken. [1] De realiteit en de wetenschappelijke consensus rond klimaatopwarming welbewust negerend, blijft TotalEnergies investeren in de ontginning en verkoop van fossiele brandstoffen. [2]

“We willen tonen wie de ware verantwoordelijken van deze crisis zijn”, verklaart Jasmijn Defize. “In grote debatten over het klimaatbeleid leggen onze politici voortdurend de klemtoon op individuele verantwoordelijkheid. Dit bewijst dat het gelobby van de fossiele industrie werkt. Zo wordt elke ambitieuze klimaatactie uitgesteld en kunnen enkele bedrijven zonder scrupules rijk worden, tegen de achtergrond van een sociale crisis die veel burgers hard treft. Het model moet op de schop, en de grote vervuilers moeten verantwoordelijk worden gesteld voor hun daden. We willen dit afdwingen via burgerlijke ongehoorzaamheid.”

Oproep aan alle burgers

Code Rood is een open actiegroep op initiatief van burgers, studenten, jongeren, grootouders en anderen. Het haalt zijn inspiratie bij soortgelijke initiatieven in het buitenland, zoals Ende Gelände, die elk jaar duizenden burgers op de been brengen. De coalitie krijgt de steun van Ineos Will Fall, Greenpeace, Stop Ali Baba & Co, Extinction Rebellion Belgium, Grootouders voor het Klimaat, Grands-Parents pour le Climat, Youth For Climate, Réseau ADES, Vredesactie, Climaxi, Climate Express, en Gauche anticapitaliste.

Deze groep zal in de komende weken en maanden verder worden uitgebreid. Iedereen die bereid is tot burgerlijke ongehoorzaamheid voor een fossielvrije samenleving en een eerlijk, sociaal energie- en klimaatbeleid is welkom. Meer informatie via www.code-rood.be.