Ga naar de inhoud

Belastingontwijking van $21 biljoen blootgelegd

Eind 2010 was $21 biljoen aan financiële eigendommen van ’s werelds superrijken via belastingparadijzen aan het zicht onttrokken. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Tax Justice Network. De onderzoekers benadrukken dat het genoemde bedrag een lage schatting is en waarschijnlijk in werkelijkheid nog hoger zal uitpakken. Wel is duidelijk dat het bedrag dat op deze manier wordt verstopt, gelijk is aan de grootte van de economieën van de Verenigde Staten en Japan gecombineerd. 

2 min leestijd
Placeholder image

(Bron)

Wanneer uitgegaan wordt van een bescheiden rendement van 3% per jaar, zou een belasting van 30% op deze opbrengsten $189 miljard per jaar opbrengen. Dat is meer dan het bedrag dat door rijke landen aan ontwikkelingshulp wordt besteedt. Het onderzoek komt op een moment dat er groeiende bezorgdheid is over de enorme en groeiende kloof tussen arm en rijk in landen over de hele wereld.

Het onderzoek ‘The Price of Offshore Revisited’ is uitgevoerd door James S. Henry, voormalige Chief Economist van McKinsey & Co. Henry deed dit onderzoek in opdracht van het Tax Justice Network. Tax Justice Nederland is lid van dit internationale netwerk.

Henry heeft zich in zijn onderzoek gebaseerd op gegevens van de Wereldbank, het IMF, de Verenigde Naties, centrale banken, de Bank voor Internationale Betalingen en ministeries van Financiën.


The Price of Offshore Revisited
Download

Bovenstaand onderzoek wordt begeleid door een nieuwe publicatie van TJN getiteld: Inequality: you don’t know half of it. Deze publicatie concludeert dat de welvaart internationaal nog veel ongelijker is verdeeld dan tot nu toe voor mogelijk werd gehouden.
In eerdere onderzoeken konden tegoeden in belastingparadijzen vaak niet meegenomen worden, omdat de werkelijke eigenaren van de rekeningen niet bekend waren. Dit rapport rekent deze tegoeden wel mee. Toonaangevende economen van onder meer de Verenigde Naties en de Wereldbank onderschrijven de conclusies van dit rapport.


Inequality: you don’t know half of it
Download