Ga naar de inhoud

Ayotzinapa en het zicht op een rechtvaardige samenleving in Mexico

Terwijl er in de Mexicaanse deelstaat Guerrero het ene na het andere massagraf gevonden wordt, leidt er nog geen enkel spoor naar de tientallen leerlingen die na het gewelddadig neerslaan van een protestactie van 26 op 27 september jongstleden in Ayotzinapa zijn afgevoerd door corrupte politieagenten. Niemand weet waar ze gebleven zijn. In de gevonden massagraven liggen ze kennelijk niet.

2 min leestijd

Het wordt steeds duidelijker dat het land veranderd is in een drugsstaat en dat de regering hier onderdeel van uitmaakt. Er is ook nog geen enkel zicht op een onafhankelijk onderzoek die feiten op tafel zal weten te leggen over wat er zich precies afgespeeld heeft. En zo spelen er nog veel meer zaken rondom het drugsgeweld. In de afgelopen jaren zijn er zo´n 100.000 mensen vermoord en worden er nog altijd ruim 22.000 mensen vermist.

(Aanvulling: Ondertussen worden er in Guerrero zelf en op andere plaatsen in Mexico felle acties gevoerd om de verdwenen studenten. In Guerrero werd onder meer een regeringsgebouw in brand gestoken. Her en der worden demonstraties gehouden en snelwegen geblokkeerd. In Morelos, de deelstaat boven Guerrero en net onder de hoofdstad Mexico Stad, zijn in Chilpancingo drie radiostations bezet en hebben vakbondsleden de binnenstad geblokkeerd)

Op 1 januari 1994 kwamen de Zapatistas in Chiapas, Mexico in opstand om zich te verzetten tegen de corrupte regering en ze hebben zich vanaf het begin af aan ingezet voor meer rechten voor de inheemse bevolking die in deelstaten als Yucatán, Oaxaca en Chiapas een groot deel van de samenleving uitmaken. Door de overheersende blanke klasse worden ze echter zwaar gediscrimineerd en genieten ze geen enkele basisrechten.

De Zapatistas hebben zich solidair verklaard met de strijd in Guerrero en roepen op tot rechtvaardigheid.

De Amerikaanse organisatie Schools for Chiapas heeft een educatievideo gemaakt waarin uitgelegd wordt wie de Zapatistas nu precies zijn en waar ze voor strijden.

Wellicht een tip voor leraren en onderwijzers om aandacht aan te besteden.
{youtube}lDNuzFQW3uI{/youtube}