Ga naar de inhoud

Ayotzinapa: Bewijs dat autoriteiten alles wisten.

Door onderzoek van organisaties die de familieleden van de vermiste studenten steunen, is nu vernietigend bewijs geleverd voor de medeplichtigheid van Mexicaanse autoriteiten bij de verdwijning van 43 linkse studenten in 2014.

3 min leestijd

(zie hier eerder bericht uit 2014, en onder deze tag)

De onderzoeksgroep Groep van Onafhankelijke Deskundigen (GIEI), waarin forensische onderzoekers uit onder andere Colombia, heeft op een persconferentie videomateriaal vertoond van een vuilnisbelt waar leger en politie-personeel met lichamen aan het zeulen is en vervolgens een vuur aanlegt. later komt er nog een hele karavaan voertuigen van de PRG (het OM) en een helikopter bij. Het betreft de vuilnisstort in een afgelegen gebied bij Cocula, waar restanten van de verdwenen studenten zijn gevonden maar waarvan autoriteiten beweerden dat ze het bestaan aanvankelijk niet wisten.

De GIEI maakt deel uit van de officiële onderzoekscommissie van de Inter-American Commission on Human Rights.

De 43 studenten waren leerlingen van de lerarenopleiding in Ayotzinapa, Guerrero, die bekend staat als radicaal links en die goede banden heeft met linkse basisbewegingen in de buurt. De studenten waren met ‘gevorderde’ bussen op weg naar Mexico Stad om het bloedbad van Tlatelolco (1968) te herdenken maar werden in Iguala door politie tot stoppen gedwongen. Daarbij werd door de politie geschoten. Vervolgens zijn de studenten gearresteerd en nooit meer teruggezien.

Er kwam een enorme solidariteitsbeweging in Mexico op gang om opheldering over het lot van de studenten te eisen. Maar door het centrale OM werd het onderzoek eerder tegengewerkt en werden steeds weer valse sporen gevolgd.

Waarschijnlijk werden de gearresteerde studenten door de lokale politie overgedragen aan een drugskartel (Guerreros Unidos) dat ze heeft vermoord en weggewerkt. Er was meteen al de verdenking dat leger en politie hier op zijn minst van afgeweten hebben, en misschien ook actief aan meegewerkt.

Nu zijn er dronebeelden opgedoken die bevestigen dat autoriteiten op de bewuste vuilnisbelt waar de studenten waarschijnlijk zijn afgemaakt, aanwezig waren, terwijl ze altijd ontkend hebben dat ze er van afwisten.

Angela Buitrago van de GIEI, een voormalige aanklager in Colombia, verklaart op de website The Guardian: (vertaling globalinfo.nl) Een voormalige Colombiaanse officier van justitie, Angela Buitrago, zei dat de groep van onafhankelijke deskundigen bewijs heeft gevonden dat de autoriteiten vanaf het begin van de doorzoeking (van de vuilnisbelt) bewijsmateriaal hebben achtergehouden of vervalst. “Het was vervalst van de eerste tot de laatste dag”, zei Buitrago, die deel uitmaakt van de groep van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten die het onderzoek steunt. (A former Colombian prosecutor, Angela Buitrago, said the group of independent experts found evidence that authorities withheld or falsified evidence from the start of the search. “It was falsified from the first day to the last day,” said Buitrago, who is part of the Inter-American Commission on Human Rights group supporting the investigation.)

Wat er precies met de studenten is gebeurd, en wat er met hun lichamen is gebeurd, is nog steeds onduidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat autoriteiten veel meer weten dan ze beweren.

Zie beelden van de persbijeenkomst met de videobeelden bij La Jornada.