Ga naar de inhoud

Arrestanten Kopenhagen vragen solidariteit

Elf arrestanten van de klimaattop in Kopenhagen die nog steeds vastgehouden worden, hebben een gezamenlijke open brief uitgebracht. Een vertaalde en bewerkte versie staat hieronder.

4 min leestijd
kopenplaatje


Ondertussen is er ook een speciale website voor hen opgezet. Daarop kun je onder andere vinden: informatie over hoe ze te steunen.
Meer informatie is ook te vinden op de Deense afdeling van Anarchist Black Cross (ABC).

De originele open brief is hier te vinden.

Verklaring van degenen die nog gevangen zitten: (in Euro-Engels)

“Er is iets verrot (maar niet alleen) in de Deense Staat. In feite zijn duizenden mensen zonder enig bewijs tot een bedreiging voor de samenleving verklaard. Honderden zijn gearresteerd en sommige daarvan worden nog steeds gevangen gehouden, in afwachting van een gerechtelijke uitspraak of in onderzoek. Onder hen zijn wij, de ondertekenaars… We willen het verhaal vertellen vanuit het bijzondere perspectief van degenen die vanachter de tralies nog steeds de lucht kunnen zien.

Klimaatverandering is een extreme en ultieme uitdrukking van het geweld van het paradigma van de kapitalistische groei. Mensen tonen wereldwijd een groeiende bereidheid om de macht te grijpen om in opstand te komen tegen dat geweld. We hebben dat in Kopenhagen zien gebeuren, zoals we daar ook datzelfde geweld hebben kunnen zien. Honderden mensen zijn zonder aanleiding of duidelijk bewijs gearresteerd… zelfs lichte vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid werden gezien als een serieuze bedreiging van de sociale orde.

Als antwoord daarop vragen we – Wiens orde bedreigen we? Is het die orde waarin we geen beschikking hebben over onze eigen lichamen? Die orde die ver voorbij de grens ligt van enig redelijk “sociaal contract” dat we ooit zouden tekenen, waarin onze lichamen weggenomen, gemanaged, ingeperkt en opgesloten kunnen worden zonder serieus bewijs van een misdaad? Is dat de orde waarin besluiten genomen worden die steeds meer van enig sociaal conflict afgeschermd worden? Waar het besturen steeds minder tot de mensen behoort, zelfs niet via het parlement? In feite regeren ondemocratische organismes als de WTO, de Wereldbank en de G-watdanook zonder enige controle.

We zijn gedwongen op te merken dat het theater van de democratie een beschadigd theater is, als men de kern van de macht nadert. Dat is de reden dat we de macht voor de mensen teruggrijpen. We grijpen de macht terug over onze eigen levens. Boven alles grijpen we de macht terug om de grondredenen voor het leven en de gemeenschappelijkheden (‘commons’) te zetten tegenover die van de winst. Misschien is besloten om dat illegaal te verklaren, maar wij vinden dat nog steeds geheel legitiem.

Aangezien er geen echte ruimte over is in het beschadigde theater, grijpen we onze gemeenschappelijke macht terug –  en eigenlijk hadden we dat verwacht – om te spreken over zaken betreffende klimaat en energie. Zaken die, voor ons, ook inhouden kritische knooppunten van mondiale rechtvaardigheid, overleven van de mensheid en energie-onafhankelijkheid.

Hoe de COP15 geëindigd is, bewijst dat we gelijk hadden. Velen van ons betalen nu wat er opgelegd wordt door een obsessieve, alomtegenwoordige en totale repressie… We worden vastgehouden onder onder duidelijk absurde aanklachten over ofwel geweld dat feitelijk nooit plaatsgevonden heeft of samenspanningen en het organiseren van wetsovertredende acties.

We beschouwen ons niet schuldig omdat we, samen met duizenden anderen, betoogd hebben voor het beschikken van onafhankelijkheid van ons leven boven de wet van de winst. Als de wetten dit niet toestaan, dan was het legitiem om ze vreedzaam – maar desondanks conflicterend – te breken.

We zijn tijdelijk aangemeerd, maar klaar om weer uit te zeilen met een wind die sterker is dan ooit. Het is een kwestie van liefde, gerechtigheid en eer.”

Luca Tornatore – from the Italien social centres network “see you in Copenhagen”.
Natasha Verco – Climate Justice Action
Stine Gry Jonassen – Climate Justice Action
Tannie Nyboe – Climate Justice Action
Johannes Paul Schul Meyer
Arvip Peschel
Christian Becker
Kharlanchuck Dzmitry
Cristoph Lang
Anthony Arrabal

website

——–

NB: Onder de Indymedia-UK-posting van dit bericht wordt opgemerkt dat er ook nog vier mensen vastzitten van een greenpeace-actie, waaronder een Nederlander, die de open brief niet hebben ondertekend (maar ook nog steeds vastzitten en solidariteit verdienen, al roept greenpeace andersom dan niet op om de overige arrestanten te steunen). Meer info over die arrestanten is hier te vinden.

————

Wordt dontateur van globalinfo.nl.