Ga naar de inhoud

Arbeiders van Kazova: bezet, verzet, produceer (zelf)!

Arbeiders van de door hen zelf bestuurde textielfabriek Kazova (in Istanboel, Turkije) hebben zaterdag 30 september een feestelijke afsluiting gehouden van de door henzelf georganiseerde tentoonstelling van kleding die ze in de fabriek maken.

2 min leestijd

Zie (Turkstalig) verslag en foto’s van modeshow hier

“De kapitalisten hebben al die concepten gestolen die voor ons belangrijk zijn, zoals democratie en rechtvaardigheid en die benut om hun maatregelen te rechtvaardigen. Het is tijd dat we de zaken omdraaien en van hen terug gaan pakken. Neem bijvoorbeeld het woord “mode” en zeg dan: de nieuwste woorden die in de mode zijn bij de arbeider is: “bezet gebouwen, organiseer verzet, produceer samen.”

{youtube}TTgp79PJ9yI{/youtube}

Het evenement werd bijgewoond door vertegenwoordigers van vergelijkbare initiatieven in Argentinië, Brazilië en Chili, die hun steun aan de arbeiders van Kazova kwamen uitspreken.

kazova-defile-20130929-10Een van hen sprak de volgende woorden:

“Wat maakt het uit dat we van 20.000 kilometer ver komen, de verhalen die de arbeiders kunnen vertellen zijn vergelijkbaar. In Argentinië sloten de bazen de fabrieken tijdens de crisis. Arbeiders deden precies het tegenovergestelde en toonden aan wat het alternatief was. Ze bezetten en barricadeerden de fabrieken. Vandaag zijn er 340 fabrieken in Argentinië in zelfbestuur. In deze fabrieken zijn arbeiders begonnen met het maken van geweldige dingen, veel beter dan er in het verleden gemaakt werd, en tonend hoe we zonder bazen kunnen werken. Tegelijkertijd werden er coöperaties gevormd en met elkaar verbonden, waarmee deze zelfbeheerde fabrieken landelijk verstevigd werden. De arbeiders zieden “genoeg is genoeg, we stoppen met werken voor onze bazen, we maken brood voor onze gezinnen. Nu te zien dat er zo’n zelfde fenomeen is aan de andere kant van de planeet is voor ons belangrijk. Arbeiders zonder grenzen hebben deze ervaringen over de aardbol vervoerd omdat ze, zoals jullie op de muur hiervoor geschreven hebben, vechten voor “Brood, rechtvaardigheid, vrijheid”. Tot de overwinning!”, aldus een woordvoerder uit Argentinië.

Ook aanwezig waren arbeiders van Turkish Airways die doorgaan met hun strijd tegen hun bazen. In het programma werd ook een video vertoond van de enkele dagen overleden linkse acteur Tunceli Kourtiz en een eerder optreden van muziekgroep Grup Yorum

Zie ook: Kazova Workers to run Fashion Show for Resistance