Ga naar de inhoud

Arbeiders slaan IPhone-fabriek kapot in India

Arbeiders van een toeleverancier van Apple in Bangalore, India, die onder andere IPhones maken, zijn massaal in verzet gekomen wegens arbeidsomstandigheden en uitblijven van betaling van loon. Zie hier de mensen die de smartphones maken.

2 min leestijd

(Een bericht van globalinfo.nl, die best wat donateurs er bij zou willen)

{youtube}RvJ-n5jXKB8{/youtube}

Vertaling tekst bij de video:

Apple Inc is een onderzoek gestart naar het geweld in de fabriek in Bangalore, waar medewerkers tegen onbetaalde lonen en uitbuitende werktijden in opstand kwamen. Apple gaat onderzoeken of zijn Taiwanese aannemer Wistron Corp de richtlijnen van de leverancier in de faciliteit aan de rand van de stad met voeten heeft getreden.

(communicatiestrategie Apple, als vanouds: ons treft geen blaam, maar misschien heeft de lokale onderaannemer een steekje laten vallen).

Zie ook nieuwsbericht over de opstand bij indianexpress

En Workers go on Rampage

Meer dan 100 mensen gearresteerd dus.

Joop.nl meldt:

Bij protesten van duizenden arbeiders in Bangalore in de Indiase deelstaat Karnataka zijn 160 mensen gearresteerd. De werknemers van de fabriek van Wistron waar in opdracht van Apple iPhones worden gemaakt, kwamen bij het wisselen van de ploegendienst in opstand omdat hun lonen gekort zijn en ze niet uitbetaald werden. De woedende werknemers vernielden machines, auto’s en producten.

Verklaring van de vakbond All India Trade Union Congress, Bengaluru

“Het industriële geweld in Wistron is een direct gevolg van de brute uitbuiting van arbeiders en sweatshop-achtige omstandigheden gecreëerd door een bedrijf dat de duurste mobiele telefoons produceert. De staatsregering heeft het bedrijf toegestaan om de basisrechten van de arbeiders zoals de betaling van lonen en werkuren met voeten te treden”, zei MD Harigovind, algemeen secretaris van All India Trade Union Congress, Bengaluru in een persmededeling.

Nog een filmpje:

{youtube}xO8AZ5wRuyo{/youtube}