Ga naar de inhoud

Amsterdam 17/11: Demonstratie Radical Riders fietskoeriers Gorillas

Alle begin is moeilijk maar een vakbond vanaf niets opbouwen is wel bijzonder moeilijk. Bij Vloerwerk heeft het ons geen windeieren gelegd door ons te richten op overwinningen, creatieve strijdmethoden en een principiële koers waarin louter wij werkers bestaan. De Radical Riders hebben ook besloten om vanaf meet af aan een harde lijn te varen. Ze willen conflicten met de bedrijven aangaan, die winnen, en zo groeien. Het klinkt ons als muziek in de oren.

4 min leestijd

(Bron: website vloerwerk)

Fietskoeriers onderdeel internationale golf onafhankelijk & radicaal werkersprotest

De fietskoeriers kunnen echt zeggen een vakbeweging te hebben. Hij is internationaal en koeriers steken elkaar aan. Van de Filepijnen tot Engeland, Spanje, Griekenland…. overal komen radicale, onafhankelijke, basisvakbonden op in deze fietskoeriersbeweging. In Duitsland is een epische strijd gaande tussen de anarchistische FAU vakbond en de koeriersbedrijven. De koeriers hebben middels harde acties grote overwinningen geboekt bij het Duitse Thuisbezorgd, Lieferando: een eind aan flex, echte vaste contracten, en varia verbeteringen. Twee bedrijven waaronder Flink volgden beducht op stakingen Lieferando’s voorbeeld. Grote overwinningen door organiseren en staken! In Nederland word door de vakbeweging sinds 2017 geprocedeerd tegen dergelijke constructies. Vooralsnog heeft dat vooral opgeleverd dat heel veel geld en jaren aan werk vervlogen zijn.

radical riders sticker

Internationale solidariteit en inspiratie was het begin; nu samenwerking

Gorillas besloot hard om zich heen te gaan meppen en liever ten onder te gaan dan werkers te respecteren. Maandenlange stakingen en grote solidariteitsacties werden gebroken met keiharde unionbusting, oftewel vakbondslopen. De Radical Riders zijn direct voorgekomen uit een groep werkers die op Duits verzoek solidariteitsacties organiseerden in juni en juli. Na deze solidariteitsacties besloten ze door te pakken en meteen zelf maar een vakbond op te richten!

In Duitsland was ondertussen echter bar een boos. Als je voor je rechten opkwam werd je ontslagen en vervangen, ook al werd meermaals een ontslag door de actievoerders afgedwongen teruggedraaid. Dit deden ze door naast te staken ook pakhuizen te blokkeren. Süddeutsche Zeitung melde op 7 oktober evenwel dat 350 stakers ontslagen waren, al wordt aan het exacte aantal getwijfeld. Deze stakingsgolf is zo toch verslagen bij Gorillas. Als bedrijf heeft Gorillas ondertussen wel 70% van zijn beurswaarde opgeofferd in de strijd tegen de anarchistisch geïnspireerde Duitse koeriers.

De strijd is echter nog lang niet voorbij. De Duitsers eisen het terugdraaien van de ontslagen en eisen op Europees niveau erkenning van het stakingsrecht. De Radical Riders hebben samen met organisers uit Duitsland besloten hun acties te coördineren in deze campagne. Het is al één strijd, de vraag is slechts of we er aan meedoen of blijven toekijken. De Duitsers willen de 15e hun grootste fietskoeriersdemonstratie neerzetten. Dus is er 17 november, 16:00 een demonstratie in Amsterdam bij het Gorillas hoofdkantoor. Verzamelen bij Leidsebosje. Help mee met organiseren! Mail radicalriders@riseup.net

Hoe kennen Vloerwerk en Radical Riders elkaar?

Wij hebben groot vertrouwen in de kracht van de koeriers. We hebben ook groot vertrouwen in de kracht van onderlinge solidariteit. Dus als er een koerier mot heeft met Gorillas, Flink, Thuisbezorgd of wie dan ook, dan kunnen de Radical Riders beroep doen op Vloerwerk. Op één voorwaarde. Van koeriers verlangen we, net als alle anderen over de jaren, dat de solidariteit wederzijds is. Wil je hulp van Vloerwerk, dan dien je als wederdienst voor anderen klaar te staan. En sluit je je dus (gratis) aan bij Vloerwerk.

Bij Vloerwerk gebruiken we wel eens de term radical honesty. Nou: dit aanbod lijkt toch wel aardig een sigaar uit eigen doos. Koeriers krijgen als individu dan ook niets meer maar ook niets minder dan andere werkers. In samenspraak met onze vrienden van Radical Riders weten we echter dat voor het collectief die steun wel een verschil maakt en dus gaan we formeel achter de Radical Riders staan. Zodat wanneer koeriers overwegen of ze een bepaalde strijd aangaan, als ze de krachten wegen van de bazen tegen die van hun, dat ze zich niet slechts gesterkt voelen door solidariteit, maar dat ze het weten.
Voor de volledigheid vermelden we verder dat Radical Riders en Vloerwerk elkaar natuurlijk ook goed kennen aangezien de Radical Riders voor een belangrijk deel uit Vloerwerk voortkomen.

Mail Radical Riders of zie hun website radicalriders.nl