Ga naar de inhoud

Algemene staking 29 juni Griekenland

Gisteren, 29 juni, werd voor de vierde keer in enkele maanden tijd een algemene staking gehouden in Griekenland. Een kort verslag (op basis van bericht op indymedia-duitsland) Al in de aanloop naar de stakingsdag waren er acties. Zo werd het hoofdkantoor van DEI (elektriciteitsbedrijf) bezet door syndicalisten. Vroeg in de ochtend van de 29e doorbraken arbeiders de politieblokkade van de haven van Piraeus (nadat de rechter de staking verboden had verklaard) en lieten zich zelfs niet door traangas verjagen bij de eigen blokkade van de haven.

3 min leestijd
griek29e

Ook journalisten namen aan de staking deel, waardoor er 24 uur lang geen nieuws verscheen. Achtergrond van de algemene staking was het besluit dat de PASOK-regering twee weken geleden afkondigde voor nieuwe bezuinigingsmaatregelen, die vooral de sociale verzekeringen en arbeidsmarkt betreffen. De nieuwe wet zal het ondernemingen oa. mogelijk maken meer dan dubbel zoveel mensen te ontslaan als tot dusver geoorloofd was, terwijl tegelijkertijd de wettelijk verplichte ontslagvergoeding met de helft verkleind wordt en in delen uitbetaald zal worden [1]. Daarnaast plant de regering om de lonen en vergoedingen in de private sector de komende drie jaren te bevriezen [2].

28 juni:
Bezetting hoofdkantoor staatselektriciteitsbedrijf DEI door arbeiders die voor het bedrijf werken. Het gebouw wordt bedekt met spandoeken en binnen organiseren de bezetters discussies over de crisis. De bezetting duurt tot de volgende dag als de algemene staking is en een demonstratie naar het ministerie van Financiën gepland is. [3]

Politie blokkeert de grootste haven van het land om blokkades door stakers te voorkomen.

De rechter heeft besloten dat de staking van arbeiders in de haven van Piraeus onwettig is. Deze uitspraak is teleurstellend omdat de volgende dag niet alleen een staking in deze sector plaatsvindt maar een algemene, waartoe zelfs de ‘gele’ vakbonden GSEE (private sector) en ADEDY (publieke sector) oproepen. Politie heeft de ingangen naar de haven bezet. De directie van de haven beoogt blokkades van de haven, zoals in de week daarvoor, tegen te gaan. Op 23 juni lukte het de stakers om alle passagiersboten die de haven in- of uit wilden varen te blokkeren. . De sfeer is gespannen en berichten doen de rondte dat veel relpolitie in de buurt gestationeerd is. Niemand mag de haven in zonder toelatingsbewijs. De vakbonden van bouwarbeiders in Athene roepen op om voor de algemene staking van de volgende dag in  Piraeus te beginnen en de havenarbeiders te helpen om de politieblokkade ongedaan te maken. Ook andere arbeiders worden opgeroepen naar  Piraeus te komen, dat de grootste haven van het land is, en toerisme een van de belangrijkste bedrijfstakken in het land is.

29 juni

(Update Piraeus)
De arbeiders zijn erin geslaagd de politieblokkade van de haven te doorbreken. In de ochtend lukt het een paar schepen om de haven vroegtijdig en met weinig passagiers te verlaten, maar daarna werd de haven volledig door de arbeiders geblokkeerd. Om 6.15 uur ’s ochtend gebruikte de politie traangas in een poging de arbeiders die de haven in wilden trekken te stoppen. Een groot blok leden van de aan de Communistische Partij gelieerde vakbond PAME en enkele autonome bonden waren vanaf de vroege ochtenduren aanwezig, en vertrekken vervolgens naar Athene voor de centrale demonstratie. [5]

Centrale demonstratie in Athene

De centrale demonstratie in Athene begon om 10.30 uur voor het Archeologie Museum en de opkomstcijfers zijn op moment van schrijven nog niet bekend (occupied London meldt tussen de 30.000 en 50.000, hetgeen  bepaald geen record is). De demonstratie eindigde voor het parlement en er waren botsingen met de politie. Tot de demonstratie was opgeroepen door uiteenlopende organisaties en vakbonden, bijvoorbeeld ADEDY, GSEE, PAME, kleine autonome vakbonden, EEK (Troskistische partij) en verschillende linkse, anarchistische of anti-autoritaire groepen.

Video van scenes voor het parlement o[ het Syntagma Plein

Foto’s hier en hier

Bronnen:
[1] [3 – 5] http://www.occupiedlondon.org/blog/
[2] http://libcom.org/

Zie ook Engelstalig verslag op occupied London.

Zie ook:
http://de.euronews.net (Duits)

en video’s op bbc nummer drie