Ga naar de inhoud

Alarmfase in Chiapas

de spanning neemt weer eens drastisch toe in Chiapas en rond de Zapatista bevrijde gebieden in de meest Zuidelijke staat van Mexico. Een paramilitaire organisatie die verbonden is aan de centrale regering en rechtse organisaties als de PAN, belaagt een van de Zapatistische kerngemeentes (La Realidad) en heeft daar op 2 mei een bekende lokale activist en leraar vermoord. Als reactie heeft het EZLN – de gewapende beschermingsorganisatie van de Zapatistische gebieden – de veiligheidsmaatregelen sterk aangescherpt en wordt al het verkeer naar de gebieden gecontroleerd. Het regent ondertussen solidariteitsverklaringen met de Zapatistas en de dreiging van een snelle escalatie is aanzienlijk.

2 min leestijd

Op 2 mei werd in de Zapatistischa ‘Caracol’ La realidad een school van de bewoners aangevallen door leden van de organisatie CIOAC Historica. Zij waren eerder naar het dorp gekomen op uitnodiging van het lokale zapatistische bestuur, om een oplossing te bespreken over wederzijds in beslag genomen vrachtwagens. De aanval op de school geschiedde zonder aanleiding, en achteraf werd geanalyseerd dat die kennelijk uitgevoerd werd om toestromende hulp van zapatistas in een hinderlaag te lokken.

(zie een Engelstalig verslag hier. Voor Spaanse verklaringen na het gebeuren zie oa. Enlace Zapatista)

Binnen korte tijd vielen er vele gewonden onder de toestromende bewoners. José Luis Solís López (Galeano) werd regelrecht afgemaakt met kogels en machetteslagen. Vele anderen hebben kogelwonden of wonden door machetes of stenen opgelopen.

De paramilitaire organisatie is al langer in het gebied bezig om de opbouwwerkzaamheden te verstoren en mensen te intimideren. Velen zijn bang dat er een herhaling dreigt als het bloedbad van Acteal in 1997, toen 45 aanhangers van de Zapatistas vermoord werden.

De Zapatistas hebben verschillende persverklaringen over het gebeuren uitgebracht en beschuldigen de regering ervan achter de paramilitaire groep te zitten. Tegelijkertijd verklaren ze niet op wraak uit te zijn en zich in te zetten om escalatie tegen te gaan. Ze roepen op tot internationale solidariteit en ondertussen zijn er wereldwijde en in Mexico al acties en verklaringen gekomen (Spaans overzicht)

Engelse vertaling EZLN-verklaring

Zie ook: oproep voor internationale solidariteit 18-24 mei  http://www.anattackonusall.org/