Ga naar de inhoud

Alarm over voedselprijzen en speculatie

De graanprijzen stijgen weer hard, en naar verwachting zullen andere basisvoedingsgewassen volgen. Een herhaling van de voedselprijzencrisis van begin 2008 dreigt.

3 min leestijd
foodbubble

Eerder al brachten we op globalinfo een vertaling van het stuk van Johann Hari uit The Independent, waarin deze beschrijft hoe speculanten als Goldman Sachs achter die prijsstijgingen zaten (en actief de regels verander hebben).

Daarbij wezen we ook op een rapport van SOMO over deze kwestie.
En de campagne van de Britse kritische ontwikkelings-organisatie World Development Movement.

Beide eisen dat tenminste de regulering van voor 2008 hersteld wordt, iets waar de Europese Commissie in september de eerste stap in zou kunnen nemen.

Ondertussen heeft is er ook een rapport van de Wereldbank uitgelekt waarin deze waarschuwt voor een run door (alweer) speculanten op landbouwgrond. Dit zou vooral daar gebeuren in landen waarde overheid te zwak is om regels in te stellen of te handhaven tegen dergelijke ‘investeringen.

De economische depressie die in het najaar van 2008 door de kredietcrisis inzette, was de voornaamste reden dat de prijzen van voedselgrondstoffen en energie weer terugzakten. Speculanten beginnen nu echter weer massaal naar dergelijke ‘investeringen’ te zoeken (want de traditionele huizenmarkt is tijdelijk wat minder populair).

Anders dan vaak gedacht wordt door oppervlakkige toeschouwers, verdienen de producenten niet of nauwelijks wat als de prijzen van dergelijke gewassen stijgen. Vooral de ‘kleine boeren’ schieten er meestal niets mee op en worden er eerder door benadeeld (omdat ook hun kosten stijgen en ze slachtoffer worden van grote producenten die op hun land azen). Ook in Nederland geldt dat. De NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond) heeft dan ook vandaag een brandbrief de deur uitgedaan waarin gewaarschuwd wordt voor de te verwachten prijsstijgingen en van de EU gevraagd wordt dat deze stopt met verder liberaliseren van de markt in graan 

Zie ook van NAV: Voedselmarkten overlaten aan speculanten en weergoden is onverantwoord, stabiele markt wenselijk.

Het Amerikaanse progressieve tv-programma Democracy Now heeft op 16 juli een heel programma aan de speculatie met voedsel besteed onder de titel: The Food Bubble: How Wall Street Starved Millions and Got Away With It.

Het intro: Terwijl Goldman Sachs overeenkwam 550 miljoen dollat te betalen om een zaak te schikken over fraude die bij de SEC (Securities and Exchange Commission, speciale instelling voor economische controle, vert.) diende, is Goldman niet ter verantwoording geroepen voor vele van haar andere omstreden investeringspraktijken. In een nieuw artikel onderzoekt tijdschrift  Harper’s Magazine de rol die Goldman speelde bij de voedselcrisis van 2008 toen de rijen van de hongerigen in de wereld met 250 miljoen groeiden. We spreken met Harper’s  speciale redacteur Frederick Kaufman.

Op de website is zowel het tv-programma te zien als een uitgeschreven versie van de  gesproken tekst. (met dank aan sargasso.nl)