Ga naar de inhoud

Ahold trekt zich terug uit de Lutkemeerpolder na acties

Het is officieel! Een woordvoerder van Ahold heeft afgelopen vrijdag bevestigd dat het enkele weken geleden heeft besloten om af te zien van ontwikkeling in de Lutkemeerpolder. Al sinds 2019 was het concern in gesprek met de gemeente Amsterdam over de optie om 5,5 ha in de Lutkemeerpolder te bebouwen voor een distributiecentrum.

2 min leestijd

(Bron: persbericht Behoud Lutkemeer)

Lange tijd werd geheimgehouden wie de gegadigde was. Door een WOB procedure kwam de naam – ongewild- toch naar buiten. Het gemeentebestuur van Amsterdam beweert eveneens al sinds 2019 dat er ‘elk moment getekend kan worden’. Destijds werd het door projectonwikkelaar SADC(*) zelfs als doorslaggevend argument aangevoerd voor de rechter die toen de ontruiming van de polder gelastte.

Maar nu weten we het zeker: er is geen definitieve overeenkomst getekend. Ahold onderzocht alleen of het bedrijf er misschien zou willen bouwen, en heeft nu besloten om dat niet te doen. Mogelijk afgeschrikt door de vele acties van verschillende groeperingen. Het bedrijf had al eerder bij de gemeente geklaagd over overlast van activisten.

Dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn voor de polder en het speelveld open ligt. De alternatieven liggen al klaar: “Dit is het moment om serieus aan de slag te gaan met Voedselpark Amsterdam”, aldus Alies Fernhout namens Behoud Lutkemeer.

Toeval of niet, juist vorige week zijn er nieuwe bouwwerkzaamheden in de polder begonnen. Er werden bouwketen neergezet, bewakingscamera’s geplaatst en graafmachines begonnen duikers aan te leggen in de kleidammen. Dit past in de strategie om zoveel mogelijk schade in de polder aan te brengen, zodat de natuurwaarde ervan steeds kleiner wordt.

Door verschillende partijen werd de verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck hierover aan de tand gevoeld tijdens de commissie RO op woensdag 24 november: hoe konden de werkzaamheden plaats vinden terwijl er nog steeds geen overeenkomsten getekend zijn. Met de kennis van nu is het antwoord van de wethouder dubieus, zo niet leugenachtig: “Die gesprekken lopen nog steeds” was het antwoord, terwijl zij vanzelfsprekend op de hoogte was van het besluit van Ahold om zich terug te trekken.

Wij nodigen u uit:

Woensdag 1 december van 13 tot 14 uur viert Platform Behoud Lutkemeer deze overwinning bij de Stopera, doen we onze verdere plannen uit de doeken en stellen we de eis: Stop onmiddellijk met bouwwerkzaamheden en met de sloop van de Lutkemeerpolder. Wijzig de bestemming terug naar ‘agrarisch’ en geef ruim baan aan het plan Biopolder, waarvoor genoeg investeerders in de startblokken staan!

Voor meer informatie:
Behoud Lutkemeer: http://behoudlutkemeer.nl/
Biopolder Amsterdam: http://biopolder.nl/

*) SADC: Schiphol Area Development Company, gevormd door drie overheden, waaronder Gemeente Amsterdam en de Schiphol Group, waarvan Amsterdam weer eigenaar is.