Ga naar de inhoud

Ahold grootste uitstoter van broeikasgas na ArcelorMittal en Shell

Beleggersvereniging VEB deed een klimaat-stresstest voor de grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven (AEX-fondsen). Ahold blijkt qua uitstoot van broeikasgas op nummer drie te staan, ná staalbedrijf ArcelorMittal en oliebedrijf Shell en nog vóór DSM en Heineken.

2 min leestijd

(Overgenomen van Supermacht.nl)

Klimaatverandering en verdienmodel

De Beleggersvereniging VEB wilde een beeld krijgen van de energie-intensiteit van de 25 grootste Nederlandse bedrijven die genoteerd staan aan de AEX. Want de klimaatverandering zal direct of indirect het verdienmodel van bedrijven raken. ¨Beleggers doen er verstandig aan risico’s omtrent klimaatverandering mee te wegen bij investeringsbeslissingen. Beursfondsen die op het vlak van duurzaamheid te weinig stappen zetten lopen het risico later in de knel te komen door bijvoorbeeld strengere regels of belastingen¨, aldus de VEB

Omdat de rapportage over de boeikasgasemissies per beursgenoteerd bedrijf verschilt en vaak summier is, was het niet mogelijk om een exacte vergelijking te maken. Daarom werd gekozen voor het doen van een schatting, mede op basis van wat er in de rapportages staat.
De onderzoekers keken naar de uitstoot ´door de eigen schoorsteen´ (scope 1) en naar de uitstoot door de opwekking door derden van de gebruikte elektriciteit (scope 2). De uitstoot die ontstaat bij het gebruik van het door een bedrijf verkocht product (scope 3), is niet meegenomen in het onderzoek, omdat veel bedrijven dat niet rapporteren.

Om te kunnen vergelijken, gaan de onderzoekers er vanuit dat alle door het bedrijf ingekochte energie grijs is en dat er geen compensatiemaatregelen worden genomen (zoals groene stroom, boomaaanplant of kopen van credits).

Ahold op 3

Verrassende uitkomst is dat supermarktbedrijf Ahold op de 3e plaats staat waar het gaat om de meeste uitstoot (3035 kiloton in 2020). Dat is dus ná staal- en mijnbouwbedrijf ArcelorMittal en oliebedrijf Shell, en vóóŕ DSM en Heineken.

De emissie van Ahold is deels te wijten aan het energieverbruik door het verlichten en verwarmen van de winkels. Maar een veel groter aandeel wordt veroorzaakt door het uitwasemen van koelvloeisof uit de enorme koelkasten die in gebruik zijn. Koelinstallaties in zevenduizend Ahold-supermarkten houden dag en nacht de ijsjes, diepvriespizza´s en groentes gekoeld…. Daarbij zorgt de koelvloeistof voor een broeikaseffect dat honderden keren sterker is dan bij CO2.

Bron:
¨Welke Nederlandse beursondernemingen zijn kwetsbaar voor klimaatverandering?,¨ VEB, 24 september 2021.