Actievoerders eisen ontmanteling van Shell bij gesloten aandeelhoudersvergadering
Door heel Europa acties tegen Shell: van stoepkrijt tot bezettingen
(Bron: persbericht Code Rood, foto credit aan Code Rood / Shell Must Fall)
19 mei 2020, Den Haag – Na een nacht van decentrale acties protesteert de beweging Shell Must Fall bij de aandeelhoudersvergadering van Shell. Decentrale acties vonden plaats in onder andere Enschede, Groningen, Den Bosch, Praag, Berlijn en meerdere plekken in België. De gevolgen van Shell’s business as usual zijn opgetekend op de muren van enkele tankstations, er zijn banners opgehangen en er is met stoepkrijt getekend. Op dit moment worden drie benzinestations bezet in Praag. In onder andere Denemarken, Tsjechië en Portugal zal nog meer gebeuren. De actievoerders eisen de publieke ontmanteling van Shell, omdat het bedrijf blijft kiezen voor winst ten koste van het klimaat, natuur en mensenlevens.
Demonstreren tijdens Corona
De gemeente Den Haag heeft het van te voren aangekondigde protest van Shell Must Fall ingeperkt tot 30 mensen bij het Shell hoofdkantoor. Op twee andere plekken in Den Haag vinden kleine demonstraties plaats: een demonstratie tegen de inperking van het demonstratierecht, en een om de banden die Shell met de overheid heeft aan de kaak te stellen. De derde demonstratie vindt zoals gepland bij het Shell hoofdkantoor plaats. Overal houdt men 1,5 meter afstand en dragen de deelnemers mondkapjes. Het is een reëel gevaar dat demonstratierecht wordt aangetast onder het mom van corona.
Shell: Klimaatverandering, ecocide en mensenrechten schending
Woordvoerder Nina: “Shell gaat niet veranderen zolang het een door winst gedreven aandeelhoudersbedrijf is. Klimaatverandering, ecocide en mensenrechtenschendingen zullen gewoon doorgaan. De ontmanteling van Shell is onvermijdelijk door de escalerende klimaatcrisis. Dat weigert Ben van Beurden te zien omdat hij meer dan 2000 euro per uur verdient met business as usual.”
Op de hoofdactie van Den Haag wordt het woord gegeven aan enkele slachtoffers van Shells desastreuze beleid. Shell Must Fall heeft contacten met gemeenschappen over de hele wereld waar het verzet tegen Shell alsmaar groeit: Mozambique, Nigeria, Ierland, Groningen. In het programma op de hoofdactie wordt aandacht besteedt aan het waarom en hoe van het ontmantelen van Shell.
Shell in de corona-crisis
Shell nodigt vanwege het coronavirus slechts twee aandeelhouders uit bij de vergadering, waar andere jaren getroffen gemeenschappen, wetenschappers en klimaatactivisten het bedrijf konden aanspreken op de schade en vernietiging die het wereldwijd veroorzaakt. Journalisten en kritische aandeelhouders zijn deze keer niet welkom, juist nu de olie-multinational op een kantelpunt staat.
Nina: “Shell misbruikt de coronacrisis om achter gesloten deuren besluiten te nemen. Niet de olieboorplatformen sluiten, wel de inspraak beperken onder het mom van veiligheid: alles wat Shell doet is schijn. Op dit soort aandeelhoudersvergaderingen is geld de enige prioriteit – ook als het ten koste gaat van integriteit, mensenlevens, en het klimaat.”
————————
Livestream van de actie in Den haag
Volg hier de livestream.
Social Media
Volg de actie op Facebook: Shell Must Fall, Extinction Rebellion, en Code Rood
En via Twitter: @ShellMustFall en @Klimaatactie
Eerdere acties
Videoverslag van de massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie in 2018, 700 mensen bij Tankenpark Farmsum in Groningen, georganiseerd door Code Rood https://www.youtube.com/watch?v=gUYMB9Vwm8Q&t=45s
Videoverslag van eerste massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie ten behoeve van het klimaat ooit in
Nederland in 2017, 350 mensen bij de haven van Amsterdam: https://www.youtube.com/watch?v=pZU2vj-Pmdw
Aankondiging van de actie 2020: https://www.youtube.com/watch?v=WU3aO5XZDaw
Aankondiging tijdens de aandeelhoudersvergadering in 2019: https://www.youtube.com/watch?v=T2S7F6Ln0vg
En meer op ons youtube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCGUphWsxyPOYGCwSxELChFA/videos