Ga naar de inhoud

Acties vertragen Atoomtrein richting Gorleben

Meteen bij het begin in Valognes liep de beruchte atoomtrein met afval naar Gorleben, in Noord-Duitsland, vertraging op.

2 min leestijd
Placeholder image

In de buurt was een actiekamp met zo’n 1000 activisten. Politie deed er alles aan om ze bij het transport weg te houden, en zette daarbij oa. traangas en slagstok in en kon niet voorkomen dat groepen op het spoor kwamen en dat er flink geschottert werd. Zie wat beelden hier. {youtube}oIcQATb3CUQ{/youtube} Er werden 20 mensen gearresteerd en meerder mensen raakten gewond, oa. door rubber kogels.

Ook daarna waren er kleinere blokkades waardoor de trein af moest remmen of stil houden.

 

De trein staat nu (donderdag 15:00) al enkele uren vlakbij de grens met Duitsland stil. Vermoedelijk moeten ze kiezen welke route ze nu nemen, en wachten af welke omgang de politie verkiest met de ‘Sudblockade’ aan de andere kant. Bij Berg is een grote politiemacht bijeen om die blokkade te lijft te gaan. Verschillende media melden dat de trein wel eens de nacht zou kunnen blijven staan en pas morgen, vrijdag, de grens oversteekt. In dat geval zou die op z’n vroegst pas vrijdagavond in Lunenburg aankomen, waar op dat moment een grote demonstratie zal zijn.

 

In het Wendland, onder Hamburg waar Gorleben ligt, zijn al dagenlang acties en zijn al enkele duizenden mensen in actiekampen verzameld die zich opmaken om het transport te blokkeren. De trein vervoert 11 wagons (castors) met elk een lading afval met straling die vier keer meer is dan wat er bij Fukushima vrijgekomen is.

 

Omwonenden van Gorleben roepen iedereen op om naar hen toe te komen om te voorkomen dat er nog meer stralend afval in hun bos opgeslagen wordt. Zaterdag om 12:30 in Dannenberg is een grote demonstratie.

 

De stand van de trein en acties, en een live actieradio, kan hier gevonden worden

 

Overizcht van eerdere berichten: https://www.globalinfo.nl/tag/gorleben/

 

(toegift: oud mobilisatiefilmpje:

{youtube}ieBvgyMUUro{/youtube}