Ga naar de inhoud

7 juni, Den Haag: demonstratie voor solidariteit met opstand in Soedan

Aanstaande vrijdag is er in Den Haag weer een protest uit solidariteit met de opstand in Soedan. De militairen daar weigeren nog steeds hun macht af te staan, en gisteren zijn ze begonnen de opstandelingen in Khartoum aan te vallen met grof geweld. Daarbij vielen naar verluidt 35 doden en enkele honderden gewonden. Ook vond er seksueel geweld plaats, werden medici in elkaar geslagen en medische voorraden gestolen.

1 min leestijd

(Bron: Erik Krebbers op Doorbraak foto: Bij de Soedanese ambassade op 29 januari dit jaar)

De revolutionairen hebben gezworen geweldloos te blijven en door te gaan tot het militaire regime is gevallen. Ze houden de militairen verantwoordelijk voor elke dode die viel na 11 april, de dag dat dictator Al-Bashir het toneel verliet. Net als Al-Bashir wordt het huidige regime gesteund door de dictatoriale regimes in Saoedi Arabië, de Emiraten en Egypte.

De demonstratie zal langs de Tweede Kamer en het ministerie van Buitenlandse zaken voeren. Er waren de afgelopen maanden al meerdere, zeer strijdbare en hoopvolle demonstraties van Soedanezen en sympathisanten in Den Haag en Amsterdam.

Vrijdag 7 juni
Verzamelen 12:00 uur
Van 12:30 tot 15:30 uur
Malieveld, Den Haag