Ga naar de inhoud

7 juli G20: Blokkades en veldslagen

Vrijdag de 7e, eerste dag van de  G20-conferentie, begon met een poging van ‘Block G20’ met vijf ‘vingers’ toegangswegen te blokkeren naar de ‘Messehalle’ waar de conferentie plaats moest vinden. Daarnaast begon ver daar vandaan een blokkade van een brug naar de haven, zodat vrachtwagens niet met containers weg konden rijden.

2 min leestijd

(Foto picture alliance / Boris Roessle)

De blokkade in de haven kon redelijk succesvol uitgevoerd worden. Maar de meeste ‘vingers’ werden heel snel tegengehouden door een overmacht aan politie die – vaak zonder waarschuwing vooraf – het waterkanon inzette. Desondanks werden meerdere wegen geblokkeerd. Af en toen moest een colonne auto’ s voor de conferentie daardoor rechtsomkeert maken.
Om 10.30 begon een demonstratie van scholieren die tot een schoolstaking hadden opggeroepen. De paar duizend scholieren voegden zich bij een grote groep demonstranten die om 15.00 vanaf het plein voor het St Pauli voetbalstadion naar het gebied tussen Messehalle en Elbphilharmonie (nieuwe opera) probeerde te geraken maar door een haag aan waterkanonnen werd tegengehouden. De groep splitste zich op in vele kleine groepen die via sluipwegen naar de Elbphilharmonie probeerde te komen en daar deels in slaagde, maar onderweg steeds werden belaagd door politie.
Er was ook nog een critical mass fietsdemonstratie, die onder meer op de colonne met de limousines van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, tevens hoofd van Exxon, stuitte.

Demonstranten werden teruggedreven richting Schanzenviertel en St Pauli, alwaar de confrontaties losbarstten, brandende barricades opgericht werden en vele gewonden vielen. De Nederlandse pers heeft het alleen over de gewonden bij de politie, omdat ze zich op mededelingen van de politie baseren. Meer nieuws later hieronder.

Vandaag, zaterdag 8 juli en laatste dag van de conferentie, is er om 11.00 uur een demonstratie die begint op Deichtorplatz…

Politie was om middernacht ondanks de inzet van 15.000 agenten en twintig (!) waterkanonnen de controle volledig kwijt en ging over tot het inzetten van speciale anti-terreur-eenheden tegen de eigen bevolking. Er werd met zware wapens een inval gedaan in een pand waar verplegers van de actie-ehbo net een zwaargewonde demonstrant verzorgden. Ze werden met machinepistolen gedwongen het pand te verlaten. De gewonde demonstrante mocht na onderhandelingen in een ziekenwagen vertrekken.
Ook een advokaat maakt melding van mishandeling door de politie, toe hij in de gevangenis in Harburg die speciaal voor demonstranten is ingericht, eiste dat zijn client zich niet tegen zijn eigen wil zou hoeven uitkleden.
(bron)

Er zijn tenminste 83 mensen gearresteerd.

Zie ook: Hamburg Bids Goodbye To Rule of Law (indymedia)