Ga naar de inhoud

(7/8 nov.) Revolutie met blote handen

 “Revolution with bare hands. The trajectory of a people. The Burkina Faso” (2015, fransgesproken met duitse ondertitels, 90 min.) Premiere documentaire over volksverzet tegen dictatuur in Burkina Faso zat. 7 Nijmegen & zon. 8 nov. Amsterdam

2 min leestijd

De documentaire „Revolution à mains nus. Le trajectoire d’un peuple. Le Burkina Faso“ gaat over de Burkinese volksoproer van 30 en 31 oktober 2014 onder aanvoering van de Balai Citoyen (de volksbezem) van reggae muzikant Smockey en rapper Sams’K Le Jah. Deze mondde uit in de val van het dictatoriaal regime van Blaise Compaoré, president sinds 30 jaar, en in de mislukking van de militaire coup van generaal Diendere september jongsleden.

We zien de vrouwen, mannen en jongeren die betrokken waren in het verzet en die besloten geen wapens maar creatieve geweldloze acties te voeren. Ze spreken ook over hun hoop en verwachtingen voor een toekomstige samenleving. Hun visie worden aangevuld met de percepties van de Burkinese diaspora en kunstenaars die zoeken naar een universele vorm van expressie om emancipatie te bevorderen.

De film zoekt naar de achtergronden van het verzet, waaronder de levensomstandigheden en de herinneringen van strijd in het recente verleden. Jongeren, mannen, vrouwen zonder wapens zijn opgestaan tegen een dictatoriaal en gemilitariseerd regime. Gister werd generaal Diendere die twee weken geleden de macht greep in Burkina Faso opgepakt in de hoofdstad Ouagadougou.

Filmregisseur Moussa Ouédraogo uit Ouagadougou is een visum geweigerd om de premiere van de documentaire te presenteren. Mede-regisseur Hans-Georg Eberl uit Oostenrijk zal op de premiere aanwezig zijn voor Q&A met publiek.

trailer: {youtube}lBj18K5dBcs{/youtube}

Nijmegen: zaterdag 7 november 20.30u in de Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen

Amsterdam: zondag 8 november – 18 uur OT301 Cinema, Overtoom 301, Amsterdam

zondag 8 november – 21 uur Joe’s Garage, Pretoriusstraat 43, Amsterdam

more info on Burkina Faso: (duits) (francais

(german) Halte au coup d’état militaire au Burkina Faso!

org: All Included die deel uitmaakt van Afrique-Europe Interact