Ga naar de inhoud

6 februari transnationaal: decentrale CommemorActions

Rond 6 februari 2023 zullen gezamenlijk gecoördineerde, gedecentraliseerde herdenkingsacties plaatsvinden in vele steden in Europa en in Noord- en West-Afrika: CommemorActions.

2 min leestijd

(Bron: Kompass-AntiRa-Newsletter No. 111 – February 2023 (pdf), vertaling globalinfo.nl)

De aanleiding is 6 februari 2014, toen de Spaanse Guardia Civil rubberen kogels en traangas gebruikte tegen migranten die probeerden van Tarajal in Marokko naar de Spaanse exclave Ceuta te zwemmen, waarbij 15 mensen om het leven kwamen.

Via de volgende link vindt u de oproep en de verslagen van 6.2.2022, toen in meer dan 50 steden al parallelle herdenkingsacties plaatsvonden.

Via de volgende link vindt u de locaties en aankondigingen voor 6 februari 2023:
(waaronder in Nederland in Nijmegen, vert.)

De herdenkingsacties sluiten aan bij de “Marcha por la Dignidad” (Tocht voor Eerbied) die al 10 jaar in Ceuta plaatsvindt op de verjaardag van de tragedie van Tarajal. Deze tiende editie van de mars heeft als slogan: “STOP GEWELD AAN DE GRENZEN: MIGRATIE IS EEN RECHT” en zal plaatsvinden op 4 februari 2023. Hier vindt u meer informatie.

Xe Marcha por la Dignidad – Tarajal | 4 februari 2023

CARTEL MARCHA POR LA DIGNIDAD  TARAJAL

De 10e MARCH FOR DIGNITY is een activiteit ter nagedachtenis aan de mensen wier leven werd genomen op de ochtend van 6 februari 2014 op het strand van Tarajal, maar het is ook een aanklacht voor alle mensen die zijn gestorven en sterven tijdens hun migratieproces, zij die nog steeds wachten op de kans om Europa te bereiken, zij die worden teruggestuurd in het heetst van de strijd, zij die worden gediscrimineerd, uitgesloten, gecriminaliseerd, opgesloten, vernederd, uitgebuit, geprostitueerd, tot slaaf gemaakt, afgeperst, onzichtbaar gemaakt.

Collectieven en organisaties die zich willen aansluiten bij de 10e MARCH FOR DIGNITY kunnen  onderstaand formulier invullen. Dit houdt de volgende verbintenis in:

/ Hun opname als ondertekenaar in het manifest dat aan het eind van de mars zal worden voorgelezen.
/ Hun opname op posters en publicaties voor de verspreiding van het evenement.
/ Uw verbintenis om het initiatief in lokale, nationale en internationale netwerken te promoten en te verspreiden.
/ Toegang tot informatie over de mars.
/ Het vergemakkelijken van het contact met de andere leden van het netwerk.
/ Aanvaarden van de richtsnoeren van de verenigingen die de evenementen organiseren.

We zien u graag op 4 februari.