Ga naar de inhoud

5e Nieuwsbrief van Troikawatch

redactioneel: de afgelopen weken zijn de Griekse verkiezingen een centraal thema geworden voor een breed scala aan sociale actoren, van de beleggingsfondsen tot aan de basisbewegingen. Het vooruitzicht van een overwinning van Syriza heeft commentatoren van alle kanten aangetrokken. Het debat is ook opgestookt door sociale bewegingen en maatschappelijke organisaties in Griekenland en in heel Europa. In deze speciale uitgave van TroikaWatch stellen wij u een overzicht voor van de mobilisatie die dit debat heeft uitgelokt, enkele dagen voor deze belangrijke verkiezingen.

7 min leestijd

(origineel op website Troikawatch, vertaling globalinfo.nl)

640px-Attica 06-13 Athens 09 Parliament-300x189

(Foto „Greek Parliament“ door A.Savin. licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

Een overwinning van Syriza zal alle politieke actoren dwingen om stelling in te nemen ten aanzien van bepaalde anti-systemische voorstellen. Er zijn gepassioneerde discussies over in hoeverre de door Syriza voorgestelde agenda consistent is met de strijden die gedurende de laatste jaren gevoerd werden door vele progressieve, linkse of anti-systemische bewegingen. Deze debatten zullen ook na de verkiezingen verder gevoerd worden. Wat zeker is, is dat een aantal actoren Syriza kunnen beschouwen als een bondgenoot waarmee samengewerkt kan worden (zelfs als dat vanuit een kritisch perspectief gebeurt):

*) Bewegingen die tegen bezuinigingen strijden

*) Antifascistische organisaties

*) Bewegingen die voorstander zijn van een schulden-audit (wat er na de audits moet gebeuren, is een andere zaak)

Tegelijkertijd zal Syriza de ondersteuning van deze (en andere) sociale bewegingen nodig hebben, om te beginnen in Griekenland zelf, om te kunnen voldoen aan de verwachtingen die een overwinning zal opwekken. Wij stellen voor om deze zaken in de volgende edities van TroikaWatch na de verkiezingen te verslaan.

Wat staat er op het spel?

Lees hier een achtergrondartikel van Marica Frangakis, lid van Attac Hellas

Het vooruitzicht op verandering in Griekenland heeft al onverwachte veranderingen veroorzaakt.

Dimitris Avramopoulos(Griekse commissaris en Vice-President van de Griekse Conservatieve Partij ND) heeft zelf verklaard dat er nood is aan een grotere flexibiliteit van het Stabiliteits-pact voor de landen in Zuid Europa.

 Jaon Burton (Iers parlementslid, labour) en Michael Noonan (Ierse minister van Financiën; conservatief) hebben verklaard dat de “roep van Syriza in Griekenland voor onderhandelingen over de schuld verdiensten heeft”

Wolfgang Münchau (Columnist van de Financial Times) heeft geschreven “radicaal links heeft gelijk wat betreft schuld”.

Verschillende personen hebben hun hoop uitgesproken die verbonden is aan verandering in Griekenland.

Waaronder Thomas Piketty die in de Franse krant Liberation spreekt over een shock die nodig is om Europa te doen bewegen. Het artikel werd in het Grieks vertaald door Attac Hellas.

James Galbraithsprak zijn hoop uit over een democratische verandering in Griekenland in een Engelstalig interview met Griekse ondertiteling voor de Griekse conservatieve krant Kathimerini.

Paul Krugmanlegt op zijn blog op de website van de New York Times uit, dat het gevaar ligt in voortzetting van het huidige beleid.

Joseph E. Stiglitzheeft het in een artikel over “Europa dat doorgedraaid was”.

Eric Toussaintstelt in een artikel voor “Wat als Syriza de EU aan zijn woord zou houden en de Griekse schuld zou laten auditten?”

Mobilisatie door Europese netwerken

Een Europese oproep werd gelanceerd door het Transform! Network, met rond de 3.500 honderd ondertekenaars (300 initiatiefnemers en vele anderen…) Het werd ook in het Italiaans vertaald. Transform! heeft ook het Thessaloniki program of Syriza vertaald.

CADTM lanceerde een andere oproep die meer dan 7.000 ondertekeningen haalde.

Blockupy publiceerde een verklaring waarin opgeroepen werd tot een overwinning van radicaal links in Griekenland.

Het Europese Attac Netwerk heeft tijdens haar bijeenkomst in Dublin op 10 januari een verklaring uitgebracht dat in verschillende talen verscheen waaronder Hongaars en beschikbaar is in het Grieks en Engels op de Attac Hellas website.

Europese tour van acties en initiatieven in verschillende landen

Oostenrijk

Een Facebook pagina van een campagne genaamd “Griechenland entscheidet” (Griekenlans maakt een keuze) werd in december 2014 opgezet en volgt het Griekse verkiezingsnieuws en geeft acties en oproepen door.

België

Op 17 januari was er een demonstratie in Brussel, georganiseerd door verschillende organisaties en politieke partijen uit Brussel en België, en aangekondigd in het Frans, Vlaams en Grieks. Zo’n 300 mensen namen er aan deel. Zie hier foto’s.

{youtube}tKUEuQcISWM{/youtube}

Frankrijk

Een van de eerste oproepen om de Griekse kiezers te steunen heeft als titel TROIKA BASTA. Het werd in het Frans, Spaans en Portugees gepubliceerd op de website en vergaarde sindsdien meer dan 16.000 ondertekeningen sinds 5 januari. CADTM ondertekende, samen met veel andere Franse politieke organisaties, vakbonden en maatschappelijke organisaties een verklaring Laat ons het recht steunden van de Griekse bevolking om haar eigen lot te bepalen.

Een andere verklaring werd op 18 januari gelanceerd, door de ondertekenaars van het Appel van Nantes van 2011, waarin Franse bewoners zich verklaring Grieken te zijn, uit solidariteit. De belangrijkste geplande actie is een bijeenkomst in Parijs, in het Gymnase Japy op de maandagavond 19 januari voor Syriza en recht van de Griekse bevolking om hun eigen keuze te maken zonder tussenkomst van de Commissie, de Troika etc.

Alle partijen aan de linkerkant van de Socialistische Partij, verschillende vakbonden en sociale bewegingen zoals Attac hebben zich gevoegd. Susan George verklaart: “Het is zeer opmerkelijk dat het ongebruikelijk is dat er een verkiezingsbijeenkomst is terwijl de verkiezingen niet in Frankrijk zijn of over de Franse politiek gaan, vooral met zo veel deelnemers- ik kan me geen ander voorbeeld herinneren.” Zie hier voor meer informatie.Filmpje

Duitsland

Blockupy organiseerde een manifestatie bij het oude ECB-gebouw in het centrum van Frankfurt op zondag 18 januari.

blockupytroikaw

(foto Blockupy actie bij oude ECB gebouw)  

In Berlijn hielden mensen van verschillende groepen voor solidariteit met Griekenland een korte theatershow voor het ministerie van Financiën gedurende de ‘We Zijn Het Zat‘ demonstratie, dat elk jaar protesteert tegen de massaproductie van de agrarische industrie. In verschillende Duitse steden zijn groepen voor solidariteit met Griekenland actief en organiseren evenementen om mensen te informeren over de situatie in Griekenland en wat er op het spel staat bij de komende verkiezingen. Meer informatie over deze groepen is te vinden op dit blog.

Italië

Een website van een campagne genaamd “CAMBIA LA GRECIA, CAMBIA L’EUROPA” werd opgezet en organiseerde verkeer van activisten naar Griekenland, gedurende de campagne genaamd “BRIGATA KALIMERA – G25″.

Nederland

Een grote bijeenkomst werd in Amsterdam georganiseerd over de Griekse verkiezingen op zondagmiddag 17 januari, met een filmvertoning en een politiek debat onder het thema: “Zijn de Griekse verkiezingen op 25 januari een bedreiging voor Europa?

nederltroikaw

(Foto: Zijn de Griekse verkiezingen op 25 januari een bedreiging voor Europa?”)

Spanje

Een oproep werd uitgebracht op 17 januari met een verklaring van steun van de bewoners van Valencia aan de Griekse bevolking, voor verandering in Europa. Een demonstratie was gepland voor 20 januari.

valenciatroikaw

Verenigd Koninkrijk

Greece Solidarity Campaign, UK , na een spoed-vergadering in begin januari, heeft de volgende evenementen georganiseerd: op 7 januari: Welcoming Anti-Austerity Party for Merkel at the British Museum

uktroikaw

(foto: Welkomst anti-bezuinigingspartij voor Merkel bij British Museum) Bron foto: Greece Solidarity Campaign

12 januari Greece Solidarity Campaign Pre-Election Briefing Ongeveer 100 mensen namen deel aan een informatiebijeenkomst over de komende verkiezingen in Griekenland in de Diskus Room op het hoofdkantoor van UNITE. Het werd voorgezeten door Kate Hudson, met sprekers als Stathis Kouvelakis (Syriza Central Committee), Costas Douzinas (Syriza and Birkbeck College Director of Humanities) en Paul Mason (journalist op persoonlijke titel).

ukvakbtroikaw

(foto: Griekenland Solidariteits Campagne informatiebijeenkomst voor de verkiezingen in Londen) Foto: Greece Solidarity Campaign

Meer foto’s van deze bijeenkomst kunnen hier gevonden worden

Over ons

TroikaWatch wordt gemaakt door een uiteenlopende groep mensen: Sommigen zijn actief in maatschappelijke organisaties als het Bretton Woods Project, CEO, CADTM, Humanitasof TNI, anderen zijn actief in netwerken als Attac, ICAN, het Forum per una Nuova Finanza Pubblica e Socialeof de Spaanse 15M beweging..

Wij zijn van plan deze nieuwsbrief maandelijks uit te brengen in English, Dutch, French, German, Greek, Italian, Portuguese, Slovenianand Spanish. Je kunt je aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen op www.troikawatch.net/lists/?p=subscribe&id=1 en contact met ons krijgen door een email te sturen naar info@troikawatch.net. Op Twitter kun je ons debat volgen door de volgende hashtag te gebruiken: #TroikaWatch.

Groeten uit Amsterdam, Athene, Barcelona, Berlijn, Brussel, Dublin, Florence, Frankfurt, Kopenhagen, Luik, Lissabon, Ljubljana en Londen.
Het TroikaWatch Team

Deze nieuwsbrief wordt gepubliceerd onder Creative Commons License 2.0. Noem aub. http://www.troikawatch.net/5th-newsletter-from-troikawatch/ als bron van deze nieuwsbrief. De overgenomen content (videos, beelden) is niet van ons en valt daarom onder het het copyright van de bezitters van die copyrights.

Het TroikaWatch Team bedankt Trommons.org (the Rosetta Foundation) en hun vertalers, omdat ze een grote steun zijn geweest en het ons mogelijk hebben gemaakt om deze nieuwsbrief in vele talen te uit te brengen.