Ga naar de inhoud

50 jaar XminY: hoe directe actie de wereld verandert

Het lijkt soms onbegonnen werk om de wereld te veranderen, maar XminY laat zien dat iedereen verandering kan realiseren.

3 min leestijd

Ter ere van het 50-jarig bestaan van actiefonds XminY organiseren zij samen met Pakhuis de Zwijger deze avond over directe actie. Wat directe actie inhoudt? Actievoeren door te doen. Bijvoorbeeld via demonstraties en sit-ins, of door het oprichten van alternatieve vrijplaatsen.

Samen met experts en activisten gaan we het gesprek aan over hoe wij samen een betere wereld kunnen bouwen. Tijdens de avond reflecteren de sprekers op de successen van deze vorm van activisme en zullen zij handzame tips geven zodat je zelf weet hoe te beginnen.

Laat je inspireren door de volgende gasten:

 • Eva Rovers is cultuurhistoricus. In haar pamflet ‘Ik kom in opstand dus wij zijn’ roept zij op tot verzet buiten onze digitale en ideologische comfortzone. In mei verschijnt haar nieuwe boek over opstand: ‘Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen’.

 • Trainerscollectief Stroomversnellers ondersteunt non-profit organisaties en actiegroepen met het geven van advies, trainingen, workshops en het faciliteren van bijeenkomsten. Ze geven vanavond een mini-workshop over de rol en de geschiedenis van verschillende vormen van activisme. Welke actievorm past bij jou?

 • Teresa Borasino van Fossil Free Culture NL. Dit is een kunstenaarscollectief die de sponsoring van culturele instellingen door de fossiele brandstofindustrie aan de kaak stelt. Ze kwamen recentelijk in het nieuws door hun artistieke performances (of interventies) tegen Shells inmenging in het Van Gogh Museum.

 • Ivo Verburg is actiecoördinator bij Milieudefensie. Hij doet de voorbereiding en uitvoering van acties bij diverse campagnes. Dit varieert van het organiseren van een TTIP demonstratie met 7000 deelnemers in Amsterdam tot een Klimaatmanifestatie in Parijs. Daarnaast beoordeelt Ivo als sectievrijwilliger bij XminY aanvragen van actiegroepen uit West-Europa.

 • So Rayatsour is al 15 jaar activist, voornamelijk op het gebied van antiracisme, LGBTQI, en vluchtelingen. So stelde zich recentelijk bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen verkiesbaar voor BIJ1 om zo de stem van de straat in de gemeenteraad te brengen.

 • Kees Hudig – ook wel bekend onder zijn krakersnaam Kees Stad – is een activist van het eerste uur. Hij was onder andere actief betrokken bij de solidariteitsbeweging in Midden-Amerika en de anderglobalistenbeweging, en richtte de alternatieve uitgeverij Ravijn op. Tevens was hij van 1996 t/m 2007 werkzaam bij XminY. Bij XminY begon hij ook GlobalInfo, waar hij nu nog steeds actief is.

Rosalie Smit leidt de avond. Van 2010 t/m 2015 was zij bestuursvoorzitter bij XminY. Rosalie is oprichter van Buro TP, waarmee zij actieve bewoners, politici en ambtenaren ondersteunt bij sociale innovatie en democratische vernieuwing. Ook treedt ze regelmatig op als moderator van debatten en symposia van organisaties die zij tof vindt.

Programma 30 maart 2018

19.30 Inloop

20.00 Start programma: inleiding Ifor (voorzitter bestuur XminY) + filmpje 50 jaar acties

20.10 Intro Rosalie Smit

20.20 Eva Rovers

20.40 Interactie publiek

20.50 Stroomversnellers

21.10 Interactie publiek

21.20 Groepsgesprek

  • Kees Hudig

  • Teresa Borasino

  • Ivo Verburg

  • So Rayatsour

21.50 Afsluiting Rosalie

22.00 Borrel

———

Pakhuis de Zwijger is op de Piet Heinkade 179 in Amsterdam te vinden