Ga naar de inhoud

3 Oktober Berlijn: Demo voor echte huurstop

De beweging voor betaalbare huisvesting is de laatste jaren in Duitsland zeer sterk geworden. In Berlijn komen letterlijk tienduizenden mensen de straat op en zijn huurders en buurtbewoners goed georganiseerd en stellen ‘radicale’ eisen. De grote vastgoedbedrijven moeten onteigend worden. Als reactie heeft de lokale overheid aangekondig een ‘Mietendeckel’ in te zullen stellen, een stop op te drastische huurverhogingen.

2 min leestijd

(Door  #Mietenwahnsinn, vertaling globalinfo.nl die door donateurs bestaat (de vertaling van ‘Mietendeckel’ is officieel ‘huurplafond’, ‘Deckel’ betekent in het Duits deksel, ‘huurstop’ dekt wellicht de term))

Maar nu wordt er door de vastgoedlobby geprobeerd om het besluit dusdanig te hervormen dat het een tandeloos instrument wordt. in Oktober wordt besloten hoe vergaand de ‘mietendeckel’ zal zijn. De bewonersbeweginigen roepen nu op tot een demonstratie op 3 oktober. Hieronder de vertaling van de oproep.

Echte huurstop instellen, daarna onteigenen – Rode Kaart naar speculatie.

Door de jarenlange protesten van ons huurders* liggen er omvangrijke ontwerpen voor de oplossing van de huurwaanzin op tafel. De Berlijnse Senaat reageert eindelijk met de huurstop. Maar het project staat onder vuur en het huidige voorstel maakt van de stop een zeef. Laten we voorkomen dat de coalitie onder druk van de vastgoedlobby nog meer concessies doet!

Veel te lang is er met onze huren winst gemaakt. We hebben nu een huurplafond nodig die stand houdt en langdurig beschermt tegen huurverhogingen. Die geen uitzonderingen toe laat en te hoge huurprijzen verlaagt. Daarnaast hebben we betrouwbare voorwaarden nodig voor sociale huurders*, bescherming tegen uitzettingen en het behoud van jeugdcentra en vrijruimtes in de stad. Voor een echte koerswijziging hebben we huisvesting nodig die in de handen van de gemeenschap is.

De beslissing over de huurstop wordt in oktober genomen. Laten we ons protest de straat op brengen: We zijn niet tevreden met een stop vol gaten. Laten we de Senaat laten zien dat we eerst de juiste huurstop willen, dan de onteigening van de vastgoedondernemingen! We willen een leefruimte die niet als koopwaar wordt verhandeld en een stad waar iedereen kan leven.

Er moet een einde komen aan speculatie over onze ruggen

Donderdag 3. Oktober, 13:00 am Haus des Lehrers/Alexander Platz Berlin

Meer hierover op de facebookpagina