Ga naar de inhoud

3 Mei: Nieuwe Internationale Conferentie bij Zapatistas

Op basis van een uitgebreide en luchtig opgestelde uitnodiging, die werd ondertekend door ‘SupGaleano’ (de nieuwe naam van voormalig woordvoerder van de Zapatistas Subcommandante Marcos) hebben meer dan 1000 mensen zich aangemeld voor een grote conferentie in een van de ‘caracoles’ in het gebied dat de Zapatistas in handen hebben in het Zuiden van Mexico.

2 min leestijd

De acht pagina’s tellende uitnodiging heeft de informele en chaotische vorm die we van teksten van ‘Marcos’ gewend zijn. De tekst is in verschillende talen terug te vinden op de website enlacezapatista.ezln.org.mx en heeft in het Engels de titel: The Storm, The Sentinel, and the Night Watch Syndrome.

De tekst komt er in het kort op neer dat Marcos en de Zapatistas het nu ook niet meer weten, terwijl ze juist nu vrezen dat er zeer donkere tijden aankomen en goede antwoorden dringender dan ooit gewenst zijn. Maar om hen heen, bij de linkse academici en analysten, horen ze voortdurend dat er niets (nieuws) aan de hand is en dat het allemaal business as usual is. De tekst vindt dat vreemd: alsof de tijd heeft stilgestaan, de staat eeuwig dezelfde rol speelt en er nooit wat verandert. Zijn zij nu gek, of degenen die beweren dat er niets bijzonders aan de hand is?

Om uit te vinden wat er nu werkelijk aan de hand is met de wereld (want de blik uit de wachttorens is zelden betrouwbaar) en te horen wat er voor antwoorden bestaan, hebben ze opgeroepen om massaal naar Oventik in Chiapas te komen en hun kennis daar met alle anderen te delen. Nadrukkelijk wordt daarbij gevraagd om alle dogma’s en gekopieerde redevoeringen thuis te laten.

Meer dan duizend mensen hebben zich voor de meerdaagse conferentie aangemeld, die in de uitnodiging de titel ‘seminarium’ heeft gekregen (van seminar, zaaien, of broedplaats). Daarnaast zijn er tientallen mensen uitgenodigd om inleidingen te geven.

De conferenties van de zapatistas hebben in het verleden belangrijke impulsen gegeven aan internationale bewegingen (zoals ten tijde van de vorming van de globaliseringsbeweging eind jaren 1990). De kans bestaat dat er ook nu weer broodnodige theoretische munitie uit voort zal komen,om het mondiale kapitalisme te weerstaan. Over de uitkosmt en debatten daaromtrent, zal hier op globalinfo uiteraard bericht worden.