Ga naar de inhoud

2e Update boerenopstand Frankrijk

Gisteren, 21 februari, acties van boze boeren overal in Frankrijk. Een kort overzicht.

3 min leestijd

Nadat vorige maand boeren in de Aude een ‘ZAD’ uitriepen, in navolging van de actievoerders tegen het vliegveld bij Nantes, en allerlei blokkades volgden om te eisen dat de beschermde boeren hun subsidie zouden behouden, was gisteren in heel Frankrijk de mest aan de knikker.

Volgens de faceboekgroep luttes invisibles (onzichtbare strijden) was het gisteren raak in Besançon, Bordeaux, Clermont Ferrand, Le Mans, Montmarault, Toulon on Allier, Lioran, Dijon, Auxerre, Paray le Monial, Montchanin, Rive de Gier, st Etienne, Lyon… Poitiers, Lille, Quimper, Bourg en Bresse, Vannes, Toulon, Tours, Vienna, Metz, Altkirch, Roanne, Angers, Cholet, La Roche sur yon, Angoulème, en-ga-zo-maar-door. “Waren de vakbonden maar zo actief”, verklaarde de anonieme schrijver.

In een reportage van France Info (zie ook het filmpje erbij, kan niet embedded worden)

wordt gemeld dat er drie ‘dossiers’ zijn die met name de woede van de boeren opwekken. Ten eerste het dreigende vrijhandelsakkoord van de EU met vier Latijns Amerikaanse landen (Mercosur) waardoor de Europese markt overspoeld zal worden met producten van de agro-industrie uit die landen. Kleine boeren in Latijns Amerika die niet exporteren hebben er niets aan (of zullen weer last krijgen van Europese import). Daarnaast het eerder op globalinfo beschreven plan om de speciale landbouwzones waar EU-subsidie toegestaan is, te schrappen. En daarnaast, en dat zal minder onze goedkeuring wegdragen, protest tegen het beschermen van wolven. Die zorgen voor schade aan met name schaapskuddes, en de boeren worden niet genoeg gecompenseerd daarvoor, vinden ze.

Hoe dan ook: overal blokkades en demonstraties, onder andere werden supermarkten, snelwegen, wintersportoorden geblokkeerd. Vandaag (donderdag) werd een afvaardiging van jonge boeren ontvangen door president Macron om de klachten te bespreken…

Ondertussen groeit de sociale onrust in Frankrijk tot interessante hoogte. Veel stakingen zijn er onder meer in de bejaardentehuizen (EHPAD (établissements d’hébergement pour personnes âgées dépendantes) en ziekenhuizen tegen bezuinigingen, bij supermarktketen Carrefour en in het hoger onderwijs (tegen de selection, de uitsluiting op basis van studiegelden of toelatingseisen) Er zijn massale actiedagen op komst op 15 en 22 maart. Daarover later meer…

Ook in de voormalige kolonien wordt steeds meer gestaakt.

Volgens een stuk van Jacques Chastaign op de progressieve website Mediapart ‘staat het regime van Nacron op het punt om te barsten’. Als er tijd gevonden worden (lees een hele werkdag) willen we dat stuk graag vertalen, wordt dus donateur dan kunnen we daar tijd voor vrijmaken.