Ga naar de inhoud

2e Poging ‘Plan B voor Europa’ na terreur Parijs

Afgelopen zomer werd, na de ‘coup in Griekenland’ van de EU, op het jaarlijkse Festival de la Humanité door een aantal prominente linkse politici opgeroepen tot een ‘Plan B’  voor een Europa dat stopt met bezuinigingen en allerlei andere onrechtvaardig beleid. De conferentie ging niet door vanwege de aanslagen. Maar er is nu een nieuwe gepland.

2 min leestijd

Het voorstel voor ‘Plan B’ werd gelanceerd door politieke sterren aan de linkerkant van het parlementaire politieke spectrum als Varoufakis, Oskar Lafontaine (van de Duitse Die Linke) en Jean-Luc Mélenchon (Parti de Gauche Frankrijk). Vreemd genoeg ontbreekt Varoufakis onder de nieuwst aankondiging.

De eerste conferentie stond gepland voor 14 en 15 november. De nacht daarvoor sloegen die terreurzaaiers toe en de conferentie werd natuurlijk afgelast. Maar er is nu een nieuwe datum gelanceerd, en wel al in januari

Uit de aankondiging:

“Omdat de strijd voor een Plan B in Europa elke dag noodzakelijker is, zal de Conferentie plaatsvinden. Alle huidige deelnemers zijn het eens over een volgende bijeenkomst in januari in Parijs, teneinde ons gemeenschappelijke project voort te zetten. Met deze eerste Conferentie zullen we een permanente Plan B Conferentie oprichten. De daaropvolgende Top zal zes maanden later gehouden worden in Rome. Ondertussen zullen we andere vergelijkbare initiatieven onderzoeken en ondersteunen, om te garanderen dat er een brede deelname aan ons project komt…”

(“Because the fight for a Plan B in Europe is every day more necessary, the Summit will take place. All present participants agree on a meeting next January in Paris, in order to continue our collective project. With this first Summit, we will thereby create a permanent Plan B Conference. The consecutive Summit will be hosted six months later in Rome. Meanwhile, we will explore and support converging initiatives in order to guarantee a broader participation to our project.”)

De ondertekenaars zijn tot dusverre allen partijleiders of parlementariërs, met uitzondering misschien van Eric Toussaint van de (anti)schuldenorganisatie CADTM. Sociale bewegingen en alles ‘van onderop’ ontbreken tot dusver, maar misschien bedoelen ze die met de “andere vergelijkbare initiatieven”.