Ga naar de inhoud

28 maart 2020: Wonen voor mensen, niet voor de winst!

Actiegroepen rond huisvesting in Duitsland hebben zaterdag 28 maart 2020 uitgeroepen tot internationale actiedag, en die hele week tot internationale actieweek. Vorig jaar demonstreerden er alleen in Berlijn al 40.000 mensen om onteigening van grote woningconcerns te eisen. Dit jaar willen ze nog meer mensen op de been brengen, en hopen ze dat het een echte internationale mobilisatie wordt. Wonen voor mensen, niet voor de winst!. Hierbij de vertaling van de oproep uit Duitsland.

3 min leestijd

(Bron: persbericht mietenwahnsin) foto wikimedia commons Leonhard Lenz vertaling globalinfo.nl)

28 maart 2020: Wonen voor mensen, niet voor de winst!

Wij zien hoe woonruimte tegenwoordig verandert in in beton gegoten goud, en in aandelen op de beurs. Steeds duurdere nieuwbouw-appartementen drijven de prijzen op en het aanbod van sociale woningen neemt gestaag af. Straten en hele wijken worden gerenoveerd met oog op winstgevendheid: Ons favoriete café, onze geliefde kinderopvang en onze onmisbare krantewinkel worden bedreigd of zijn al verdrongen.

Wij krijgen grote huurverhogingen en besteden steeds meer van onze inkomsten aan huur. Onze huizen worden geprivatiseerd, verkocht en met winst weer doorverkocht. Onze etages zijn duur gerenoveerd en gemoderniseerd en de huurprijzen stijgen weer verder. Onze woningen worden omgebouwd tot kantoren, vakantiewoningen of tot leegstaande financiële investeringen. Wij worden opgezadeld met opzegging van huurcontracten en processen omdat de eigenaar de woning voor zichzelf claimt.

We worden onder dwang uit onze huizen gezet, uit onze buurten verjaagd, op straat gezet of in onwaardige huizen of kampen gezet. Als daklozen worden we gedwongen om in onwaardige omstandigheden te leven. We willen dit onrecht en dit geweld niet langer tolereren. We verzetten ons en zijn solidair.

De uitverkoop van steden in het belang van enkelen is geen natuurwet, maar het gevolg van een ongebreideld economisch systeem en van een beleid dat zijn maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel lijkt te hebben verloren. Samen kunnen we dat veranderen!

Het hardnekkige protest van talloze initiatieven in veel steden heeft geleid tot wat kort geleden ondenkbaar leek: het besluit van de bevolking van Frankfurt over de huurprijzen, de oprichting van een nieuwe gemeentelijke woningbouwvereniging in Osnabrück. In Gera en Berlijn worden hele woonwijken teruggebracht naar maatschappelijk eigendom en in het hele land wordt gediscussieerd over huurplafonds en onteigening!

Wij, een landelijk verbond van huurdersinitiatieven en recht-op-stadsgroepen, eisen:

1. werkelijk sociale huurprijzen, beperking van de huurprijs tot exploitatie- en onderhoudskosten, afschaffing van de renovatieheffing: Geen winstbejag met de huurprijs!

2. Een einde aan uitzettingen en dakloosheid. Wonen in waardige huizen en een wettelijk afdwingbaar recht op huisvesting!

3. Echte democratische medezeggenschap en collectieve rechten van huurders (m/v). We willen inspraak hebben in wat er met onze huizen gebeurt!

4. een nieuw statuut zonder winstoogmerk in de huisvestingssector, een einde aan de grondspeculatie, een socialisatie van het grondbezit, de socialisatie van de grote woningbedrijven. Huisvesting en grond mogen geen handelswaar zijn.

5. een radicale koerswijziging in politiek en economie: voor een solidaire en ecologische stedelijke ontwikkeling!

Zolang ons recht op huisvesting niet gegaranderd is, de waanzin van de huurprijzen niet ophoudt en winstbelangen meer tellen dan sociale rechtvaardigheid, zullen we de druk blijven opvoeren! Doe mee aan de wereldwijde Woningactiedag op 28.03.2020.

Samen laten we het zien: Er is protest, verzet, solidariteit en er zijn alternatieven!

#####Wonen voor mensen in plaats van voor winst######

Actieverbond tegen verdringing en huurwaanzin

mail@mietenwahnsinn.info

https://mietenwahnsinn.info/

(NB: voor Nederland: retakethecity: https://retakethe.city/

retakethecity@riseup.net