Ga naar de inhoud

28/29 Nov: Anarchistische Boekenbeurs in 020

Ondanks corona, gaat het ‘live’ door. met een interessant programma aan workshops, dat alleen beperkt toegankelijk zal zijn en waarvoor je een plek moet reserveren. Komend weekend in Plantage Doklaan 12, Amsterdam.

12 min leestijd

(Meer info: website) See English program here

Programma

28 en 29 november, 11.00-19.00, Dokhuis, Plantage doklaan 12 Amsterdam

We hebben veel lange en uitgebreide discussies gehad over de boekenbeurs dit vanwege de corona pandemie. We hebben besloten wel een fysiek evenement te organiseren, al zal dat wel in een andere vorm zijn dan normaal.We nemen de pandemie heel serieus en hebben deze keus niet licht genomen. We zijn ons bewust van de risico’s en dat we ons zo min mogelijk aan elkaar moeten blootstellen of verdere verspreiding te minimaliseren. Vanwege deze risico’s hebben wij allerlei maatregelen genomen om het evenement veiliger te maken. Daarover later meer. Wij willen levens redden en deze wereld minder gevaarlijk maken. Om dit te doen moeten we onszelf politiek organiseren en een deel daarvan moeten we doen in de echte wereld.

De Anarchistische Boekenbeurs Amsterdam is niet zomaar een leuk evenement waar je kan gaan shoppen voor nieuwe boeken. Het is ook de plaats waar kameraden elkaar ontmoeten, plannen maken, nieuwe mensen actief worden en waar nieuwe projecten gelanceerd worden. In een tijd van wereldwijde gezondheidscrisis, een opkomende economische crisis en groeiend conservatisme en fascisme moeten wij extra hard vechten voor waar we in geloven. Juist nu moeten we samenkomen (op een zo veilig mogelijke manier), onszelf organiseren en terugvechten. Wat wij doen als een politieke beweging doet er toe. Wat wij doen kan  mensenlevens redden en doet dat ook. We moeten blijven kijken naar nieuwe manieren om ons te organiseren, vooral nu.

Dit jaar zal de Anarchistische Boekenbeurs Amsterdam in een veel kleinere en andere vorm plaatsvinden. We zullen geen workshops hebben en maar een klein aantal stands. In plaats daarvan zullen we 2 dagen van voornamelijk discussies en brainstorms hebben over hoe we voor een betere wereld kunnen vechten. Voor elkaar vechten is nog belanrijker tijdens een crisis. We willen nog steeds een fysiek evenement organiseren, omdat wij vinden dat het belangrijk is om mensen samen te laten komen om plannen te maken, ideeën uit te wisselen en om kameraden te zien en ontmoeten. Beide dagen zullen opgedeeld zijn in timeslots waar je een reservering voor moet maken. Er zal een maximum zijn van 25 mensen per timeslot.

Corona maatregelen

We zullen ons evenement helemaal aanpassen om het zo veilig mogelijk te maken. Elke ruimte heeft een maximum aantal mensen om drukte te voorkomen en te zorgen dat 1,5 meter afstand houden makkelijk mogelijk is. We hebben het evenement opgesplitst in verschillende timeslots waar iedereen een reservering voor moet maken. Op deze manier kunnen we het aantal bezoekers tot een maximum houden en voorkomen dat er een grote rij voor de deur staat. Mondkapjes zullen te allen tijden verplicht zijn binnen.

Aantal mensen dat binnen mag zijn

De grote zaal en het cafe kunnen elk een maximum van 30 mensen hebben per ruimte. We zullen de timeslots aan een maximum houden van 25 mensen. Deze 25 mensen zal exclusief de vrijwilligers zijn (die niet meer dan 2 per ruimte zullen zijn). We zullen het aantal vrijwilligers zo laag mogelijk houden tijdens openingstijden, om de drukte te verlagen. De vrijwilligers zullen mensen laten zien waar zij terecht kunnen en er op toe zien dat iedereen hun mondkapje draagt. In de pauze tussen de timeslots zullen vrijwilligers alle ruimtes en oppervlaktes schoonmaken. Wij willen iederen vragen om hun handen te desinfecteren na het bezoek aan een stand en om je afstand te houden tot andere bezoekers en de standhouders. Wij zullen overal desinfecterende middelen verzorgen. 

Het volledige programma staat hieronder

We zijn ook van plan om een meer complete versie van de Anarchistische Boekenbeurs Amsterdam te organiseren in de lente van 2021 in een buiten locatie. Meer informatie daarover volgt nog.

Voor vragen kan je ons mailen op:

anarchistbookfairamsterdam@riseup.net.

—————

Het programma van de Anarchistische Boekenbeurs Amsterdam 2020.

Reserveringen

Je kan een reservering maken door ons te mailen op anarchistbookfairamsterdam@riseup.net. Laat alsjeblieft weten voor welk timeslot je een reservering maakt. Er is een maximum aantal mensen per timeslot. Wie het eerst aanmeld krijgt de plaats en vol=vol, dus als je een plaatsje wil, mail ons dan zo snel mogelijk. Als je weet dat je niet meer kan komen, maar al een reservering hebt gemaakt, laat het ons dan alsjeblieft weten, dan kan iemand anders die plaats nog innemen.

Natuurlijk hoef je niet je legale naam te gebruiken (wij adviseren je dat niet te doen), maar onthoud alsjeblieft wel met welke naam je je hebt aangemeld. Als je op de boekenbeurs komt opdagen controleren we namelijk wel of je een reservering gemaakt hebt.

De timeslots

Alle timeslots hebben dezelfde opzet. Er zal een praatje of discussie zijn voor een uur en daarna is er een half uur de tijd om stands te browsen en om te praten en hangen met kameraden.De timeslots eindigen allemaal om kwart voor. Dan vragen we iedereen om weg te gaan, zo hebben we nog 15 minuten om alles schoon te maken voordat de volgende groep aankomt. We vragen iedereen om hier respect voor te hebben en te luisteren wanneer ze gevraagd worden om te gaan. Ook willen we iedereen vragen om niet in 1 grote groep direct voor de ingang te blijven rondhangen nadat je weg van de boekenbeurs gaat.

Het programma

Zaterdag

Modern extreem rechts en Qanon 11.00-12.45

Er zijn veel ontwikkelingen en nieuwe trends geweesst in extreem rechts de laatste jaren. Van ‘gamergate’ via Milo Yinopolis tot Richard Spencer, de alt right heeft een momentum kunnen ontwikkelen, die andere facties doorvoor niet konden bereiken. De alt right bouwt voornamelijk op meme cultuur en nieuwe facties in sociaal conservatisme. De meest recente incarnatie is fucking Qanon.

    In deze collectieve discussie zullen we praten over Qanon, het probern in zijn context te zetten en welke historische paralellen we kunnen trekken. We zullen ook bespreken hoe we tegen dit fenomeen kunnen vechten vanuit een antifascistisch perspectief.

Voordat we aan de discussie beginnen raden we alvast aan dat je deel 2 van deze https://youtu.be/JTfhYyTuT44 video kijkt (vanaf 37:39). Wij vinden deze erg infromatief in het beschrijven van dit fenomeen.

Abortion Network Amsterdam –  Praatje over de strijd voor toegang tot veilige abortus 13.00-14.45

Terwijl covid-19 gevallen blijven stijgen in Europa, wat meerdere nieuwe obstakels voor reizen voor abortus opwerpt (alweer!), wordt de toegang tot abortus door de Poolse regering nog moeilijker gemaakt. Op 22 oktober heet de Poolse Constitutional Tribunal gezegd dat abortus in geval van foetale afwijkingen ongrondwettelijk is (en dit was al 1 van slechts 3 gevallen waar abortus legaal is in Polen). De beslissing heeft gigantische protesten en stakingen teweeg gebracht, omdat het wederom een aanval was op de rechten van mensen over hun eigen lichaam en hun keuze in voortplanting. De otnwikkelingen in Polen hebben een enorm effect gehad op Abortion Without Borders, een netwerk van 6 organisaties die door Europa mensen uit Polen helpen om toegang te krijgen tot veilige abortus. Abortion Network Amsterdam is daar onderdeel van. In dit praatje zullen we presenteren wat ANA doet om mensen te helpen die een abortus willen, maar geen toegang tot deze medische procedure hebben. We zullen ook discussiëren wat de impact van COVID is en praten over de reacties van de intersectionele feministische beweging die tegen de beslissing van de huidige Poolse overheid strijd.

Protesten in Wit-Rusland en de rol van anarchisten 15.00-16.45

Een praatje en discussie door de organisatoren van de demonstratie op zondag:

Noch Iran, noch Griekenland, de vervolgde anarchist Abtin Parsa moet in Nederland blijven 17.00-18.45

Abtin Parsa zal een kort praatje geven over de huidige situatie. Daarna zal er een discussie zijn, waar hij zelf ook aan deelneemt. De solidariteitscampagne met Abtin Parsa die strijd om te voorkomen dat hij gedeporteerd of uitgeleverd wordt is volop bezig. Dus we willen extra nadrukkelijk mensen uitnodigen voor deze discussie die meer willen weten over zijn verhaal, de huidige situatie ervan en ook mogelijk willen helpen bij de solidariteitscampagne.

    De vervolgde anarchist Abtin Parda is een voormalig politiek gevangene met een atheïstisch wereldbeeld die gevangen heeft gezeten door het Islamitische regime voor anderhalf jaar. Zelfs na zijn vrijlating werd hij door het Islamitische regime onder druk gezet en in 2016 vluchtte hij van Iran naar Griekenland. In Griekenland werd de vervolgde anarchist Abtin Parsa actief in de verzetsbeweging die strijd tegen de systematische onderdrukking van voornamelijk vluchtelingen, door de Griekse staat. Nadat de Griekse staat zijn politiek asiel had ingetrokken is hij uit Griekenland gevlucht naar Nederland. Een paar weken geleden heet de Nederlandse staat zijn politiek asiel afgewezen en zijn ze van plan hem uit te leveren aan GriekenlandAls de vervolgde anarchist Abtin Parsa uitgeleverd wordt aan Griekenland, zal hij waarschijnlijk eindigen in de Griekse gevangenis of erder nog, gedeporteed worden naar Iran, waar hij in serieus levensgevaar zal verkeren.

    Een meer complete versie van het verhaal kan je hier lezen: https://www.vrijebond.org/open-oproep-voor-protest-bijeenkomst-in-solidariteit-met-de-vervolgde-anarchist-abtin-parsa/

Zondag

Africa Roots Movement 11.00-12.45

De Africa Roots Movements organisatie zal ervaringen delen uit Nederland in verhouding tot black liberation ervaringen uit de rest van de wereld.

Discussie over narratieven rondom de afschaffing van politie 13.00-14.45

De afschuwelijke moord op George Floyd afgelopen zomer heeft een wereldwijde opstand tegen de politie onder de slogan Black Lives Matter. De politie moorden in de VS en voornamelijk het inspirerende verzet daartegen hebben mensen in Nederland aangemoedigd om ook op te staan. Dit hebben we kunnen zien in de gigantische Black Lives Matter demonstraties door het hele land. Deze bewegingen hebben ook een nieuwe interesse teweeg gebracht in ideeën over defunding en de afschaffing van politie. Als anarchisten zijn we altijd betrokken geweest bij strijd tegen de politie. In deze collectieve discussie willen we bespreken wat er veranderd is in narratieven rondom politie, wat er hetzelfde is gebleven en hoe we de strijd voor de afschaffing van politie voortzetten.

    Wat kunnen we doen om solidariteitsnetwerken op te zetten met mensen uit verschillende gemeenschappen tegen politie geweld en institutioneel racisme te vechten? Hoe kunnen we het idee van afschaffing van politie populariseren in plaats van hervormingen? Hoe kunnen we de strijd tegen de politie verbinden met onze andere strijden?

Politiek organiseren tijdens corona 15.00-16.45

Dit is een open discussie over de impact van corona op ons politiek organiseren. Sommige van onze evenementen en activiteiten worden afgezegd, omdat we ons aan de social distancing willen houden. Ondertussen raken mensen hun banen en huizen kwijt en zijn in we in het algemeen aan het vechten om te overleven.Tijdens deze crisis is het nog belangrijker dan daarvoor om solidair met elkaar te zijn en samen te vechten voor onze levens. Wat zijn de onderwerpen waar we op moeten focussen die mensen het heftigst beïnvloeden nu? Hoe kunnen we mensen in de problemen ondersteunen? Wat kunnen we doen tegen het groeiende overheidstoezicht en politiemacht? Hoe kunnen we mensen steunen die het doelwit zijn van staatsrepressie? Hoe kunnen we lange termijn projecten en campagnes bouwen in een tijd vol onzekerheid? En hoe kunnen we al deze dingen doen op een verantwoordelijke manier tijdens de corona pandemie?

Heb jij jezelf deze dingen ook afgevraagd? Heb je enige antwoorden of ben je gewoon geïnteresseerd om deze onderwerpen te bespreken in de hoop dat je nieuwe ideeën tegenkomt of kan uitwisselen? Kom dan naar deze discussie!

Mentale gezondheid tijdens corona 17.00-18.45

Een van de voornaamste manieren om deze pandemie tegen te gaan is het zogenaamde ‘social distancing’. Deze term, die geïntroduceerd is door staatsinstellingen, verraad een manier van kijken naar de wereld. Een beter term was bijvoorbeeld physical distancing geweest, omdat we weliswaar fysiek uit elkaars buurt moeten blijven om te voorkomen dat we het corona virus aan elkaar verspreiden. Deze regels gelden strenger in ons sociale leven en andere zaken waar het kapitalisme en de staat weinig om geven. Mensen moeten blijven werken, winkels blijven open en onze sociale levens worden volledig overhoop gehaald. De staat en kapitalisme geven prioriteit aan winst boven onze veiligheid en geluk.

    Dit is allemaal intens zwaar voor mensen. Bovenop alle druk van het normale leven en een wereldwijde pandemie is ook nog het feit dat we tegenwoordig elkaar nauwelijks meer zien. Daardoor zijn veel van onze oude support netwerken en coping mechanismen onmogelijk of onverantwoord geworden. Er zijn mensen die worstelen met mentale gezondheidsissues die ze al voor de pandemie hadden en mensen die met nieuw ontwikkelende issues worstelen tijdens (en mogelijk door) de pandemie. We moeten manieren vinden om onszelf en elkaar te supporten. Hoe kunnen we support networks opzetten tijdens deze pandemie? Hoe kunnen we wel physical distancing doen, maar onze sociale banden (die we juist nu zo nodig hebben) versterken?

Deze discussie is open voor iedereen, maar we willen expliciet stellen dat dit een ruimte is die prioriteit geeft aan mensen die worstelen met hun mentale gezondheid of mensen die hen ondersteunen. Ben jij of ken jij iemand die worstelt met mentale gezondheidsissues? Wil jij mensen die daarmee worstelen ondersteunen? Ben je beide? Kom dan alsjeblieft naar deze discussie.

Film: Pride 19.15-22.00

Deuren open om 19.15

Film begint om 20.00

De film gaat over een groep lesbiënes en homo’s die besluiten om de mijnwerkers staking tijdens de jaren 80 te steunen en samen te strijden tegen Thatcher. In deze sombere corona tijden en de aankomende winter kunnen we allemaal wel een inspirerend verhaal gebruiken over solidariteit. Pride is exact dat!

Voor meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pride_(2014)

    Voor de film begint is er tijd voor mensen om te kletsen en chillen met kameraden. Na de film vragen we iedereen om te vertrekken, omdat we niet open kunnen blijven na 22.00.