Ga naar de inhoud

27-29 mei Konferentie over onteigenen vastgoed in Berlijn

Aanstaande weekend is er in Berlijn, een konferentie van huisvestingsactivisten en de Rosa Luxemburg Stichting. De conferentie gaat over de te volgen strategie tegen de hoge huizenprijzen en de wens om grote commerciele woningeigenaren te onteigenen.

2 min leestijd

(NB: De conferentie geschiedt terwijl op hetzelfde moment in Amsterdam (op zaterdag 28 mei) een demonstratie is tegen de hoge huurprijzen. Natuurlijk gaat u daar heen, daarom zal uw correspondent in Berlijn zijn om verslag ven de conferentie te doen, zodat u op de demonstatie in Amsterdam kunt zijn).

Vorig jaar werd een referendum in Berlijn eclatant gewonnen waarin de wens werd uitgesproken om  grote woningconcerns te onteigenen en hun woningvoorraad te socialiseren. Alle bedrijven met meer dan 3000 woningen zou dit lot treffen, en in totaal gaat het dan om 243.000 woningen. Een ruime meerderheid van de kiezers stemde voor en ook het opkomstpercentage was hoog genoeg om de uitslag wettelijk goed te keuren. Nu ligt de bal bij de lokale regering, die een plan moet presenteren die aan de wens van dit referendum voldoet. Maar die nieuwe regering (SPD, Linke en Groenen) doet niet zoveel, want wordt gedomineerd door de sociaaldemocratische SPD die geen radikale maatregelen wil nemen op gebied van woonprijzen (of anderszins). Die Linke, die als enige van de drie pal achter de eis van het referendum stond en staat, kwam zwak uit de verkiezingen en kan de SPD niet tot een koerswijziging dwingen.

De eis tot onteigening was al omstreden, want het zal zowiezo duur worden. De bedrijven zullen een compensatie moeten krijgen en dat geld zou ook besteed kunnen worden om nieuwe (sociale) woningen te bouwen, bijvoorbeeld. Maar de uitslag van het referendum wordt ook gezien als het resultaat van een sterk opgekomen beweging van huurders en buurtgroepen in Duitsland. Tijd voor een weekend confereren over de vervolgstrategie. Wat te doen na het referendum, en hoe onteigenen we, en wat gebeurt er vervolgens met de woningen en de huurders die erin wonen?

In de gebouwen van de Technische Universiteit zullen drie dagen lang allerlei workshops en debatten gehouden worden, over uiteenlopende aspekten van de ‘woonstrijd’ die ook voor woonbewegingen in aanpalende landen interessant zijn.

Sommige onderdelen gaan ook expliciet over de internationale aspekten (van bewegingen, maar ook van de bedrijven die als ware multinationals opereren en hun geld daar ‘investeren’ waar ze het best melken kunnen).

Meer informatie op https://konferenz.dwenteignen.de/