Ga naar de inhoud

24 en 25 september: G20 in Pittsburgh

Eind september komt de G20 bijeen in Pittsburgh, om maatregelen voor de
crisis te bespreken. De bijeenkomst is het vervolg op de beruchte top
in Londen (zie verslag daarvan) waar ook
duizenden demonstranten waren. Ook in Pittsburgh wordt protest en
verzet voorbereid.

2 min leestijd
Placeholder image

Pittsburgh ligt in Pennsylvania in het Noordoosten van de VS en was ooit een centrum van staalindustrie. Maar die is al lang over de kop en de armoede is er groot. De bijnaam van de stad is niet voor niets Rustbelt.

Op de Amerikaanse anarchistische website infoshop is een overzicht gemaakt van bronnen over protest in Pittsburgh.
De makers van het overzicht stellen dat "De protesten in september tegen de G20-top in Pittsburgh een zeldzame strategische gelegenheid om de anarchistische strijd een nieuwe opleving te geven in dit nieuwe tijdperk van economische recessie, ecologische ineenstorting en liberale regering". In het overzicht wordt uitgelegd waarom de demonstraties belangrijk zijn, wie ze organiseren, wat er gepland is en hoe je erbij betrokken kunt raken.Image
Een van de groepen die protestacties organiseert is de Pittsburgh Organzing Group (POG)
Samen met andere organisaties is het overkoepelende Pittsburgh G20 resistance project opgericht.
Daaruit is een klinkende oproep voortgekomen om naar Pittsburgh te komen om aan de acties deel te nemen.
Een lid van het Friendly Fire Collective heeft daar een tekst aan toegevoegd vanuit het perspectief van de twijfelaar, die uiteindelijk uitlegt waarom deze top en het protest ertegen extra belangrijk is.
Een andere oproep is vergelijkbaar en spreekt de vele activisten aan die nu juist hadden besloten nooit meer te gaan tophoppen.

De spannendste dag lijkt donderdag 24 september te worden, als de top moet beginnen en er voor een demonstratie opgeroepen is waarvoor geen vergunning is aangevraagd. 
Mensen die niet naar Pittsburgh kunnen of willen gaan en toch een steentje bij willen dragen, worden opgeroepen om te helpen met het opzetten van Decentralized Audio Installations. Een groep gaat daarvoor 24 uur radio maken die per stream op internet te krijgen (en verder te zenden) is.

Wat niet in bovenstaand overzicht staat, is dat ook allerlei meer gematigde organisaties – zoals vakbonden – protesten plannen. Ook is er een heel programma aan info-avonden, arrestantenhulp, en dergelijke. Een overzicht daarvan is op de website g20media.org te vinden. Zo is er op vrijdag 25 een demonstratie (met vergunning) tegen de oorlogen en wordt er van 19-21 september een tegentop gehouden. En wie verder tijdens de actiedagen op de hoogte van het nieuws wil blijven kan de lokale indymedia gebruiken.