Ga naar de inhoud

22/02: Over tomatenplukkers VS en Ahold

22 febr, Wageningen: lezing over Amerikaanse tomatenplukkers, hun Fair Food-programma en de onwil van Ahold

5 min leestijd

Op zaterdag 22 februari organiseert Supermacht een lezing over het Fair Food-programma van Amerikaanse tomatenplukkers, die zich hebben georganiseerd in de Coalition of Immokalee Workers (Florida). Marijke Bijl (OKIA) vertelt over hun strijd voor een leefbaar loon, voor goede, gezonde en veilige werkomstandigheden, voor eerlijke ketenstandaards en vooral voor een “stem van de werkvloer”.

Mede door de groeiende en actieve steun van vele maatschappelijke organisaties in de laatste jaren besloten tal van Amerikaanse supermarktketens en fastfood-restaurants om de eisen uit het Fair Food-programma over te nemen. De plukkers krijgen zo visa de telers 1 cent per pond meer voor de tomaten die ze plukken

Dat lijkt weinig, maar het verdubbelt hun (karige) loon. Maar het gaat niet alleen over een hoger loon. Bij de Fair Food-standaard van de plukkers gaat het ook om het precies wegen van de volle plukkersmanden, het zorgen van bescherming tegen de felle zon en het recht op pauzes, het tegengaan van slavernij en sexuele geweld of intimidatie, het recht op onderwijs en gezondheid, en het goed afhandelen van klachten.

Een van de grote tomatenafnemers die nog steeds weigert aan hun eisen te voldoen, is de Amerikaanse tak van Ahold ! De supermarktketens Peapod, Giant Carlisle, Giant Landover, Stop&Shop en Martin’s van het Aholdconcern blijven dat weigeren ondanks dat ze daarop al heel vaak zijn aangesproken, in de VS, maar ook tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen in Amsterdam. En ondanks dat is aangetoond dat Ahold’s eigen “ketenstandaard” onvoldoende is.

Zelfs nadat ‘s werelds grootste supermarktketen, Walmart, zich onlangs ook aansloot bij het Fair Food Program [1], blijft Ahold in zijn weigering volharden. De multinational kiest er voor om een “free rider” te blijven, een profiteur van “andermans” regelingen. Zelfs nadat zijn grootste concurrent zich heeft neergelegd bij de groeiende maatschappelijke druk.

Marijke legt uit waarom de standaards van Ahold onvoldoende zijn en welke mythes Ahold in stand houdt. Ook zal ze aangegeven hoe tuinarbeiders in Nederland kunnen leren van de 20-jarige strijdervaring van hun Amerikaanse collega’s.

Noot:
[1] “Breaking news: Walmart joins CIW’s Fair Food Program!,” CIW, 16 januari 2014

Minilezing: Strijd van Amerikaanse tomatenplukkers voor Fair Food (Engelstalig).

Spreker: Marijke Bijl (OKIA)
Moderator: Rob Bleijerveld (Supermacht.nl)
Tekst: “Wat kunnen we leren van de strijd van Amerikaanse tomatenplukkers? Zij strijden al ruim 20 jaar voor leefbare lonen en meer rechten. Door hun acties tegen de trend van steeds lagere inkoopprijzen voor tomaten willigden tal van fastfoodrestaurants en supermarktketens hun eisen in, maar Ahold in de VS weigert dat te doen. De Coalition of Immokalee Workers stelt: “Bij Fair Food hoort een stem van de werkvloer!” Wat zijn hun arbeidsomstandigheden, en hoe kunnen we hen steunen tegen Ahold?”
Wanneer: zaterdag 22 februari 2014 van 10:30 – 11:00 uur
Waar: (lezing C15) Oriongebouw (gebouw 103), Bronland 1, Campus Universiteit Wageningen.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de Voedsel Anders Conferentie “Naar eerlijke en duurzame voedsel- en landbouwsystemen
Algemeen programma
Workshops-programma
Minilezingen-programma
Accomodatie
Aanmelden

Over de conferentie: “Steeds meer boeren, burgers, wetenschappers en maatschappelijke organisaties werken aan een eigentijdse, duurzame en eerlijke manier van voedsel produceren. Zij geven inhoud aan nieuwe relaties tussen boer en consument. Ze bieden creatieve, dynamische en diverse alternatieven voor een grootschalige, anonieme en geïndustrialiseerde voedselproductie en de groeiende invloed van multinationale ondernemingen.
Wilt u leren, ervaren, meedenken, discussiëren over nieuwe en bereikbare vormen van voedsel en landbouw?  Wilt u en helpen bruggen te slaan en meewerken aan een duurzamer en eerlijker voedsel- en landbouwsysteem? Kennismaken met duurzame (jonge) boeren? Geïnspireerd raken door innovatieve voorbeelden uit Nederland, Vlaanderen en het buitenland? Kom dan naar  deze tweedaagse conferentie in Wageningen op 21 en 22 februari 2014!

Keynote speakers:
– Vandana Shiva, wetenschapper en activist (“spreekt op inspirerende wijze over de kracht van de beweging voor een eerlijke landbouw en de verlammende invloed van handel en monopolisering op de voedselketen“).
– Olivier de Schutter, VN rapporteur voor het Recht op Voedsel (“wijst op de knelpunten in ons voedselsysteem, de noodzakelijke aanpassingen en alternatieven op landbouwgebied elders in de wereld“).
– Pablo Tittonell, Farming Systems Ecology, Wageningen Universiteit (“laat zien dat de industriéle landbouw aan zijn eind is en dat agro-ecologie de toekomst heeft“).
– Hanny van Geel, La Via Campesina Europa, boerin (“benadrukt in dit internationale jaar van de familielandbouw het belang van kleine en middelgrote boeren, die wereldwijd zorgen voor driekwart van de wereldvoedselproductie“).

Met workshops, lezingen en discussies over onder meer: lokale voedsel netwerken, agroecologie, zaden en biodiversiteit, rechtvaardig handels- en landbouwbeleid, kringlooplandbouw, stadslandbouw, permacultuur, en landrechten.

Kosten: € 50 voor twee dagen (€ 25 voor studenten en lage inkomens), inclusief excursies en koffie/thee. (Lunch en diner ter plekke te bestellen)

Deze conferentie is een initiatief van het ‘Voedsel Anders’ Netwerk, en wordt ondersteund door:
ActionAid, A SEED,  BD-vereniging, Bionext, Boerenverstand, Both ENDS, Brabantse Milieu Federatie, Centrum voor Biologische Landbouw, CLM, Cordaid, ELPG, ETC, FIAN Nederland, Greenpeace, Hivos, ICCO, ILEIA, Louis Bolk Instituut, Milieudefensie,  OtherWise, Oxfam Novib, Oxfam Solidarité,  Platform Aarde Boer Consument , Stichting RUAF, Stichting Boerengroep, The Hunger Project, Transition Towns, Transnational Institute, Urgenda , Leerstoelgroep Rurale Sociologie en Leerstoelgroep Farming Systems Ecology WUR , Warmonderhof, Velt, Vredeseilanden,  Wervel, Youth Food Movement

Meer lezen:
– “CIW: ‘De 3 mythes van Ahold’s maatschappelijk verantwoord ondernemen’“, Supermacht, 1 mei 2013.
– “18 april, ISS Den Haag: Tomatenplukkers (CIW) over hun strijd tegen Ahold voor een fatsoenlijke prijs,” Supermacht, 17 april 2013.
– “Jaarvergadering: Ahold-top wijst vakbondseisen af ondanks stevige kritiek op beleid,” Supermacht, 21 april 2012.
– “Vakbondsvijandige Ahold-top wuift klachten werknemers en landarbeiders weg (met audio van jaarvergadering),” Supermacht, 24 april 2011
– “Tomatenplukkers vs Ahold“, Supermacht categorie.

(verkorte weblink: http://www.supermacht.nl/?p=3421)