Ga naar de inhoud

20/21Maart: online Kronstadt conferentie

Komend weekend, zaterdag 20 en zondag 21 maart, wordt er een uitgebreide conferentie georganiseerd ter herdenking van (het neerslaan van) de Commune van Kronstadt van 1921.

1 min leestijd

Kronstadt is een stad op een eiland dertig kilometer voor St Petersburg, waar een belangrijke marinebasis op gevestigd was. Tienduizenden matrozen woonden daar en kwamen, samen met de overige bevolking, gedeeltelijk in solidariteit met stakingen op het vasteland, in opstand tegen de dictatuur van de Bolsjewieken die in toenemende mate de revolutie kaapten. De gerechtvaardigde eisen van de opstandelingen werden in bloed gesmoord. (Zie een eerder artikel over 100 jaar Kronstadt hier)

In het weekend van 20/21 Maart wordt een uitgebreide online conferentie georganiseerd onder de titel Kronstadt as Revolutionary Utopia: 1921-2021 and Beyond

Het programma is hier te zien: https://kronstadt2021.wordpress.com/

Op zaterdag is er een panel met historici, over geschiedkundige zaken dus, en een over desinformatie en contrarevolutie. Zondag gaat het over het effect van Kronstadt in latere tijden, en over Kronstadt en de Crises van 2021.

Ook worden er twee films gescreened: The Russion Revolution in Color (2005) en Maggots and Men (2013, met Q&A met makers) {youtube}wZEz4Kk3tMc{/youtube}

In de panels zitten allerlei interessante deskundigen en activisten, de voertaal is Engels.