Ga naar de inhoud

20/04: Sit in bij ambassade India om Narmada-dam

Actiegroep eist afblazen megadammen in Narmada vallei

3 min leestijd
Placeholder image

Op donderdag 20 april houdt GroenFront! vanaf 13u een sit-in bij de Indiase Ambassade, Buitenrustweg 2 te Den Haag, om steun te betuigen aan de bewoners van de Narmada vallei in midden India. Zij worden verdreven door de aanleg van een reeks megadammen. Narmada Bachao Andolan (Red de Narmada beweging) heeft de afgelopen maand haar acties verhevigd, omdat de autoriteiten besloten hebben de grootste dam, de Sardar Sarovar in Gujurat, te verhogen van ca. 111 naar 122 meter. Hierdoor raken opnieuw duizenden mensen hun huis en land kwijt en grote stukken natuurgebied worden vernietigd worden door het stuwmeer.

Om hiertegen te protesteren zijn zijn een aantal NBA activisten een hongerstaking begonnen in Delhi. De hongerstakers zijn echter aangevallen door 500 man politie. Een dergelijk bruut optreden vond ook al plaats afgelopen december in Badwani in de vallei zelf.
Ondertussen liegt de overheid stelselmatig over de hoeveelheid electriciteit die de dammen zouden opnemen, en een petitie van wetenschappers eist dat valse uitlatingen worden ingetrokken [*].

GroenFront! wil dat de verhoging van SSP wordt afgeblazen, aanklachten tegen NBA activisten worden ingetrokken, politiegeweld tegen demonstranten ophoudt en dat de 200.000 mensen die al ontheemd zijn afdoende en fatsoenlijk land krijgen.

“Grote stuwdammen zijn onverantwoord. De Indiase overheid zelf stelt dat er in totaal 35 miljoen mensen in het land zijn ontheemd door megadammen. Als alle geplande Narmada dammen gebouwd worden, komen daar nog een miljoen mensen bij. De meesten komen door het uiteenrukken van dorpen en gebrek aan compensatie terecht in sloppenwijken,” aldus Niruj, die in India betrokken was bij Narmada solidariteitsacties en nu in Nederland actief is.

GroenFront! activist Jaap Krater: “De Indiase regering noemt de Narmada beweging ‘anachronistisch’ en de oorspronkelijke bevolking van het gebied zou achterlijk zijn. Er is geen enkel respect. Hele gemeenschappen en uitgestrekte natuurgebieden worden kapotgemaakt uit naam van vooruitgang en ontwikkeling. De repressie van de massale oppositie tegen het project laat zien dat de democratische waarden waarop India zich graag laat voorstaan in de praktijk weinig voorstellen.”

GroenFront! is de Nederlands-Belgische tak van EarthFirst!, een internationaal groen-anarchistisch actienetwerk. GroenFront! bezette kortgeleden een Total tankstation om te protesteren tegen steun van het oliebedrijf aan het militair bewind in Burma. Eerder bouwde GroenFront! boomhutten bij Schinveld tegen boskap voor de NAVO-basis Geilenkirchen.

“De acties zijn effectief,” stelt Krater. “Kortgeleden heeft een kamermeerderheid, bang voor stemmenverlies bij de verkiezingen, alsnog gestemd tegen verdere kap in Schinveld. Het bos waar we eerder een boomhuttendorp bouwden, het Entenwoud bij de Efteling, staat er nog steeds. Het pretpark heeft plannen om er hotels te bouwen moeten intrekken. De internationale Burma campagne tegen Total zal slagen, Heineken is tenslotte ook door actievoerders uit het land weggejaagd. Ik hoop dat ook de Narmada Beweging de aanleg van nog meer dammen zal stoppen. Dit waarschijnlijk alleen als internationaal de druk op de Indiase regering wordt opgevoerd. Op onze website groenfront.nl staan adressen van Indiase bewindslieden. Hopelijk zullen veel mensen hen laten weten wat ze vinden van de schandalige misdaden die ze in de Narmada vallei begaat, door brieven of emails te schrijven en door mee te doen aan de actie bij de ambassade in Den Haag.”

[*] Zie petitie

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Groen Front.)