Ga naar de inhoud

20 januari Demo in Hamburg wegens hervatting G20-processen

Meer dan zes jaar nadat de Duitse politie tekeer ging tegen demonstranten tegen de G20-topconferentie aldaar, worden er weer processen gevoerd tegen demonstranten.

2 min leestijd

(zie eerder berichtgeving over de gebeurtenissen in Hamburg hier)

Een vertaling van de oproep

Gemeenschappelijk verzet tegen staatsrepressie! Verdedig de vrijheid van vergadering!

In januari 2024 gaat de strafrechtelijke vervolging zes en een half jaar na de G20-top in Hamburg een nieuwe ronde in. In de zogenaamde Rondenbarg-processen begint het proces tegen zes betrokkenen op 18 januari bij de arrondissementsrechtbank in Hamburg. Op dit moment staan er 25 procesdata gepland, die tot in augustus lopen.

De aangeklaagden behoren tot de ongeveer 200 demonstranten die in de ochtend van 7 juli 2017 met veel geweld werden aangevallen door een BFE-eenheid (speciale aanhoudingseenheden van de deelstaatME, vert.) in de Rondenbargstraat toen ze op weg waren naar blokkadeacties. Talrijke activisten raakten gewond tijdens deze gewelddadige uiteendrijving van de demonstratie, waarvan elf ernstig.

De getroffenen worden beschuldigd van deelname aan een ongeregistreerde demonstratie. De aanklacht is onder andere verzwarende ordeverstoring, zonder individuele beschuldigingen van overtredingen. In het Rondenbarg-proces wil het Openbaar Ministerie de juridische opvatting afdwingen dat alleen al de aanwezigheid bij een “onvreedzame” manifestatie bestraft kan worden. Het proces is daarom ook een aanval op de vrijheid van vergadering, die door een dergelijk vonnis enorm beperkt zou worden als middel om politieke meningen te uiten.

We laten ons niet intimideren door de repressie van de staat en zijn solidair met de getroffenen. Voor het laten seponeren van de zaken! Het treft individuele personnen, maar raakt ons allemaal!

18.01.2024: Begin van het proces * bijeenkomst * 9 uur * arrondissementsrechtbank Hamburg * Sievekingplatz 3, rechtszaal 237 (openbare zitting)

19.01.2024: 2e dag van het proces * bijeenkomst * 8.30 uur * arrondissementsrechtbank Hamburg * Sievekingplatz 3, rechtszaal 237 (openbare zitting)

20.01.2024: Landelijke demonstratie tegen onderdrukking * 16.00 uur * Jungfernstieg Hamburg

Mobilisatiejingle: hier, plaatjes hier, demo-oproep als PDF(duits) hier.

Op de website van de campagne ‘Gemeenschappelijk Verzet’ ( Gemeinschaftlicher Widerstand) vinden jullie meer informatie.

United we Stand!

Landelijke demonstratie

Zaterdag – 20.01.2024 – 16 uur – Jungfernstieg Hamburg