Ga naar de inhoud

20 april: demonstratie Stop de Woonarmoede in Amsterdam Noord

Loop mee tijdens de Protestmars tegen de woon-armoede in Noord!

3 min leestijd

Loop mee tijdens de Protestmars op zaterdag 20 maart tegen de woon-armoede in Amsterdam Noord!

Ben jij de schimmelwoningen ook zat? de hoge energierekening, de tocht, het achterstallig onderhoud? Dat er nog steeds veel sociale huurwoningen worden verkocht? Spreek je uit en loop mee tijdens de mars!

​Datum: 20 april 2024

Startpunten:

De Ark (Aakstraat 60) – 14:00 uur

Van der Pek Buurthuis – 14:00 uur

Waterlandplein – 14:00 uur

Zonneplein – 13:00 uur

​Eindpunt: Buikslotermeerplein – 15:00 uur

Protestmars tegen de Woon-armoede in Noord op 20 aprilOp zaterdagmiddag 20 april vertrekken er meerdere groepen in Amsterdam Noord naar het Buikslotermeerplein. De protestmars en demonstratie is bedoeld om aandacht te vragen voor het enorme achterstallig onderhoud in veel huizen in Noord, de desondanks aangekondigde huurverhoging, en de doorlopende verkoop van sociale huurwoningen. Ondanks allerlei aangekondigde maatregelen is de slechte staat van de sociale huur in Amsterdam Noord nog steeds de dagelijkse realiteit voor duizenden mensen. Bewonersorganisaties komen daarom in actie.

Schimmel, tocht, een torenhoge energierekening en nog steeds de volledige huur moeten betalen. “Ik heb een champignonkwekerij in mijn woonkamer. Ik ben al 4 jaar bezig met meldingen maken, maar de woningcorporatie doet niets,” zegt een bewoner van de Banne. Het gevoel van jarenlang genegeerd zijn door het bestuur van de centrale stad en de woningcorporaties leeft bij veel mensen. Nu is het duidelijk dat er een punt is bereikt waarop het echt niet zo verder kan. Mensen die in een sociale huurwoning zitten, hebben niet de optie om ‘gewoon’  te verhuizen. “Wonen is een basisrecht,’ zegt Lenie, Noorderling in hart en nieren uit Nieuwendam. “Maar niet in Noord.”

De problemen zijn de verantwoordelijke instanties natuurlijk bekend, maar oplossingen op korte termijn lijken ver weg. Elke woningcorporatie heeft inmiddels een plan om zo veel mogelijk huizen te isoleren en te renoveren als dat nodig is. Dat is natuurlijk fijn, maar wat als je huis pas op de planning staat om gerenoveerd te worden over 8 jaar? En hoe kan het dat je huur nog steeds verhoogd wordt als er de afgelopen 20 jaar niks aan is gedaan?

Dat is waarom bewonersorganisaties de krachten bundelen. Red Amsterdam Noord, Huurdersvereniging Van der Pekbuurt en actiegroep de NoordAs hebben samen met betrokken bewonerscommissies, actiegroepen en armoedeorganisaties de protestmars in het leven geroepen. De slogan: Stop de Woon-armoede! Het is tijd om iedereen zichtbaar te maken die in een slechte woning zit en het gevoel heeft er niets tegen te kunnen doen. De protestmars vertrekt in een feestelijke optocht vanaf de startpunten De Ark, Aakstraat 60 (14:00 uur), Waterlandplein (14:00 uur), Van der Pek buurthuis (14:00 uur) en het Zonneplein (13:00 uur) naar het Buikslotermeerplein. Om 15:00 uur is daar een manifestatie met sprekers en muziek