Ga naar de inhoud

20-09-2014 Demonstratie Den Haag: Samen Tegen Racisme!

Op zaterdag 20 september organiseert Comité Samen Tegen Racisme in Den Haag een demonstratie tegen racisme en voor een solidaire samenleving. Ook AFA Nederland heeft zich aangesloten bij het comité en roept iedereen op aan de demonstratie deel te nemen.

3 min leestijd

Racisme en intolerantie hebben de afgelopen jaren flink aan terrein gewonnen, zowel in de politiek als op straat. Enkele weken geleden demonstreerde de rechts-extremistische organisatie Pro Patria in de Haagse Schilderswijk. Deze demonstratie was zogenaamd tegen moslimfundamentalisme, maar bleek uiteindelijk gericht tegen alle islamitische buurtbewoners van de Schilderswijk.

Nadat deze demonstratie werd geblokkeerd door buurtbewoners roepen dezelfde extreemrechtse figuren op om 20 september weer te demonstreren in de Schilderswijk. Ditmaal gooit de PVV nog eens olie op het vuur door ook voor deze demonstratie op te roepen.

Maar racisme is niet alleen iets van extreemrechtse groepen of politieke partijen als de PVV. Racisme zit veel dieper in de samenleving, en het is veel wijder verspreid. Nog steeds is Zwarte Piet onderdeel van het ieder jaar terugkerende Sinterklaasfeest. Op de groeiende protesten tegen deze racistische karikatuur van een slaaf wordt afwijzend gereageerd. Dit gaat van het wegwuiven ervan tot reageren met meer racisme, en in sommige gevallen ook nog bedreigingen en geweld. Ook is er nauwelijks aandacht voor het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden.

Islamofobie is ook een vorm van racisme die steeds meer opduikt. Hierbij gaat het niet om kritiek op religie, maar om het wegzetten en discrimineren van mensen op basis van hun afkomst. Islamofobie moet in kaart worden gebracht en actief bestreden worden. Islamofobie is een vorm van discriminatie die officieel erkend moet worden, en actief bestreden moet worden, net zoals homofobie en antisemitisme. Moslimhaat is de afgelopen tien jaar steeds verder geïnstitutionaliseerd geraakt.

Vluchtelingen die een beter bestaan zoeken worden tot wel 18 maanden opgesloten in grensgevangenissen en daarna rechteloos op straat gegooid. En bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte worden afgeschoven op armen, waarna vervolgens weer een zondebok voor de crisis word aangewezen, namelijk de ‘migrant’ en de zogenaamde ‘buitenlander’. Zo is De Tweede Kamer voornemens om ‘kansarme’ Caribisch-Nederlandse nieuwkomers terug te sturen naar de eilanden.

Voor allerlei problemen in de samenleving en actuele ontwikkelingen in de wereld wordt ‘de ander’ aangewezen als zondebok. Alle moslims krijgen de schuld van de daden van religieuze extremisten; op de misdaden van Israël wordt soms gereageerd met antisemitische uitspraken waarbij alle joden hiervan de schuld krijgen; critici van racistisch beleid worden weggezet als ‘zeurpieten’ of extremisten.

We moeten ons daarom duidelijk uitspreken tegen alle vormen van racisme, waaronder islamofobie antisemitisme. Tegen religieus fundamentalisme en de extreemrechtse hetze. Tegen racistisch politiegeweld en etnisch profileren in alle vormen. Tegen racistische en stigmatiserende tradities en tegen de bezuinigingspolitiek van de overheid. Want het ene racisme mag nooit worden bestreden met het andere.

Het is belangrijk dat we ons laten horen voor een solidaire samenleving, een samenleving waar we staan voor verdraagzaamheid. Een krachtig geluid tegen een samenleving die is gebaseerd op angst en uitsluiting. Het kan anders, het moet anders!

Locatie: Den Haag (precieze locatie wordt nog bekend gemaakt)
Tijd: 13:00
Facebook event:https://www.facebook.com/events/509850202480683/