Ga naar de inhoud

18/19 feb.: NATO GAME OVER info avonden

Drie info-avonden in Nederland op 18 en 19 februari over de massale anti-NAVO actie die op 22 maart in Brussel gehouden wordt..

3 min leestijd
Placeholder image

22 maart 08. Vijf jaar na de start van de oorlog in Irak: een internationaal actieweekend bij het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel.

ijf jaar na de start van de oorlog in Irak stappen we samen naar het NAVO-hoofdkwartier om het te sluiten. Letterlijk. We sluiten de poorten, de toegangswegen. Geweldloos en vastberaden. Bom-spotters betreden en inspecteren het terrein waar het gebruik van kernwapens wordt voorbereid en proberen oorlogsmisdaden tegen te houden.

‘NATO GAME OVER is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Omdat de NAVO weigert haar kernwapenstrategie te schrappen en daardoor systematisch het Internationaal recht schendt, omdat de NAVO zich veroorlooft overal waar haar belangen worden bedreigd militair in te grijpen, neem je als burger je verantwoordelijkheid om te proberen deze misdrijven te stoppen. Je zal proberen om desnoods zonder toestemming het terrein van de NAVO te betreden, poorten, ramen en deuren te verzegelen, het te sluiten. Je zal zelf een wetsovertreding begaan om een groter misdrijf te stoppen. We worden daarin gesteund door het internationaal recht.’

De actie wordt georganiseerd door de Bombspotting campagne. Al 10 jaar bouwen zij aan een sterke antimilitaristische beweging in België, en hebben zij met success het thema van kernwapens op de politieke agenda gezet. Sinds 1997 organiseren zij burgerinspecties op militaire basissen in België. Dankzij de goede voorbereiding en het blijvend geweldloze karakter riepen meer en meer organisaties hun leden op om mee te werken aan de Bomspotting-acties. De drempel voor deelname aan een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid is verlaagd, de maatschappelijke ondersteuning is gegroeid. Wat begon als een actie van een 20-tal activisten groeide uit tot de deelname van duizenden mensen.

Omdat de NAVO natuurlijk niet een exclusief Belgisch probleem is maar juist een internationaal probleem, wordt er ook nu weer gemobiliseerd in andere landen. Vanuit Nederland gaan er bussen rijden uit Nijmegen en Amsterdam op de actiedag zelf. Maar je kunt er ook voor kiezen om met eigen vervoer te gaan en zo deel te nemen aan de overige activiteiten dat weekend (zie www.vredesactie.be)

In februari worden er hier info-avonden georganiseerd waarbij iemand van Bombspotting komt vertellen over hun campagne en hoe je kunt deelnemen aan de actie. Ook zal er ergens tussen de info-avonden en de actiedag een trainings-/voorbereidingsdag plaatsvinden zodat je op 22 maart goed voorbereid naar Brussel komt.

Maandag 18 februari

info-avond in het Broeinest Amsterdam

aanvang: 20:00 u.

Plantagedoklaan 8-12

Amsterdam (www.broeinest.info)

Dinsdag 19 februari

info-avond in De Klinker Nijmegen

aanvang 20:00 u.

van Broeckhuysenstraat 46

Nijmegen (www.grotebroek.nl)

Dinsdag 19 februari

info-avond in de ACU, Utrecht

aanvang 21:00 u.

Voorstraat 71

Utrecht (www.acu.nl)

Kun je niet op een van deze avonden aanwezig zijn hou dan indymedia.nl in de gaten waar we op een later moment meer informatie zullen geven over de trainingsdag(en) en de bussen.

Zie voor meer achtergrond en informatie de uitgebreide site www.vredesactie.be

————————–

NB.

Niet alleen in België maar ook in andere landen vinden er dit jaar grootschalige acties plaats tegen de NAVO. De aftrap wordt gegeven in Brussel maar dan volgt:

29 Maart ‘Stop the Shield ‘ – Slupsk, Polen

Acties tegen de bouw van een nieuwe VS basis en raketschild aan de kust van de Baltische zee.

——————

2-4 April ‘Anti-NATO days ‘ – Boekarest, Roemenië

Mobilisatie tegen de 20ste NAVO-top in Boekarest – de grootste top in de geschiedenis van de NAVO.

———————

(En dit weekend zijn er akties tijdens de SIKO-conferentie in Munchen)

  {youtube}-xCyHD2D6gs{/youtube}