Ga naar de inhoud

18 juni nationale demonstratie voor de rechten van vluchtelingen en migranten

Kom op zondag 18 juni naar de nationale demonstratie voor de rechten van vluchtelingen en migranten. We starten om 14:00 op de Dam. Zien we je daar?

4 min leestijd

IEDER MENS HEEFT RECHT OP GELIJKE BEHANDELING
Maar onze overheid steunt geweld aan de Europese grenzen en schendt zo ongeveer ieder recht van asielzoekers en ongedocumenteerde mensen in Nederland.. Demonstreer mee voor vrijheid van bewegen! Voor gelijke behandeling van ieder mens.

DE MOVE DEMO IS VOOR IEDEREEN
Maar niet iedereen kan een treinkaartje betalen. Sponsor een ticket, zodat asielzoekers en ongedocumenteerde mensen zich ook uit kunnen spreken. Een retour ticket kost €14.30. Tot dan!

MOVE – MANIFEST

Vluchtelingen en migranten worden tegen elke prijs tegengehouden. Aan de Europese grenzen stierven tienduizenden mensen, nog veel meer werden mishandeld of weggestopt in detentiecentra en kampen. In Ter Apel bivakkeerden mensen zonder tentjes op een veld, en overleed een baby. Ons migratiebeleid is een vorm van uitbuiting en onderdrukking geworden. Dit neokoloniale, racistische beleid moet radicaal anders.

Wij geloven dat ieder mens gelijkwaardig is. Dat de plek waar je geboren bent niet de rest van je leven mag bepalen. Dat onderscheid is op basis van nationaliteit onverholen racisme. En we geloven vooral dat het anders kan.

Migratie is een recht, geen privilege. Ieder mens moet vrij zijn om te verhuizen, te werken, te zijn waar die wil, en om overal ter wereld als volwaardig mens erkend te worden. Vrije migratie is keihard nodig om de wereldwijde, immense ongelijkheid aan te pakken en bittere armoede uit te roeien, om mensen de mogelijkheid te geven om oorlogen, armoede en klimaatverandering te ontvluchten en om gelegaliseerde vormen van klassen discriminatie en racisme bij de wortel aan te pakken. We zijn pas vrij als we allemaal vrij zijn om te bewegen.

Fix de opvangcrisis, nu meteen. Afgelopen jaar sliepen mensen op het veld in Ter Apel, nu dreigt dit opnieuw te gebeuren. Voer onmiddellijk het plan KAN in en open nieuwe aanmeldcentra. Zet in op kleine opvangen in buurten die voor langere tijd open blijven en geef mensen de mogelijkheid zelf onderdak te vinden. De crisis- & noodopvangen zijn mensonwaardig en moeten onmiddellijk vervangen worden door kleinschalige AZC’s. Stop daarnaast het afpakken van hulpgoederen in Ter Apel en het criminaliseren van hulpverleners.

Ruimhartige, snelle en eerlijke procedures en gelijke behandeling vanaf dag 1. Geef asielzoekers direct toegang tot een BSN nummer, onderwijs en werk vanaf dag 1. Regel de zorg via het reguliere systeem van huisartsen in plaats van ‘zorg’ geleverd door bedrijven met woekerwinsten. Neem binnen 6 maanden beslissingen in asielzaken, en behandel asielaanvragen op volgorde van binnenkomst.
Stop grensgeweld. Er stierven minstens 48.647 mensen aan de Europese grenzen, een nog groter aantal mensen is vermist. Wie de barre tocht wel overleeft, komt terecht in mensonwaardige kampen en detentiecentra, waar ze worden geslagen en zelfs gemarteld of tot slaaf gemaakt. Nederland is hieraan medeplichtig. Het betaalt mee en dringt binnen de EU aan op nog meer grensbewaking en deals met derde landen zoals Turkije en Libië. Stop iedere vorm van medeplichtigheid aan grensgeweld.

Rechten voor mensen die ongedocumenteerd zijn. Ongedocumenteerde mensen leven rechteloos in ons land, soms decennialang. Toegang tot regulier werk wordt hen ontzegd, ze moeten vrezen voor detentie en deportatie en doen ondertussen belangrijk maar onbeschermd werk. Schaf de Koppelingswet, detentie en deportatie af, zorg voor ruime permanente regularisatie mechanismen en bescherm alle politieke en sociale mensenrechten van ongedocumenteerden.
Vrijheid van bewegen. Migratie moet een recht zijn, niet een privilege. Stop met discriminatie op basis van nationaliteit, klasse en huidskleur. Zorg voor veilige en toegankelijke vlucht- en migratieroutes, ruime hervestigingsquota en visa. Schaf het migratiebeleid dat discrimineert op basis van nationaliteit, klasse en huidskleur af.

Deze organisaties gingen je voor:

MiGreat (initiatiefnemer)
030%
All Included
Amsterdam City rights
Anarchistische Groep Zwarte Kraai
ASKV Steunpunt Vluchtelingen
BennWelkom
Bezoekgroep Asielzoekers Rotterdam
BIJ1
BOOST Amsterdam
Comite 21 Maart
Commoning UvA, Commoning Meta Amsterdam
de Axiekalender
de Socialisten
De Verbranders
DeGoedeZaak
Den Haag Wereldhuis
DiEM25 in Nederland
DiEM25 in the Netherlands
Doorbraak
DWARS, GroenLinkse Jongeren
EMCEMO
Emmaus Eemsmond
Emmaus Haarzuilens
Extinction Rebellion Nederland
Feminist March
GroenLinks Amsterdam
Groenlinks Steenwijkerland
GroenLinks Utrecht
Grenzeloos
Haagse Stadspartij
Here to Support
Institute of Network Cultures
International Migrant Alliance- Europe
Internationale Socialisten
Jonge Democraten
Kruispost
Leger des Heils
LGBT Asylum Support
LGBTWORLDBESIDE
Mahalle Art & Kultur
Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN)
Migrante Amsterdam
Migrante Den Haag
Migrante Europe
Migrante Utrecht
N.v.t.
Netwerk Klimaat FNV
New Neighbours Utrecht
New Women Connectors
OndertussenOnderweg
Onderwijskundig Adviesbureau
Platform Stop Racisme
Refugee-Led Network Netherlands
ROOD, Socialistische Jongeren
S.P.E.A.K
Saluti
Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders
SOSMORIA
Stichting Nederland Wordt Beter, Zwart Manifest
Stichting salaam
Stichting SAMAH
Stichting STIL
Stop the War on Migrants
Stop Wapenhandel The Feminist Club Amsterdam
Transnational Institute
Ubuntuhuis
Utrecht BIJ1
Villa Vrede
Vluchtelingen in de Knel
Vrije Bond Utrecht
VTU – Vrouwen tegen Uitzetting
Wandelclub 010
Wereldhuis
Wij Maken Plek Amsterdam
Wij Maken Plek Utrecht
Youth for Climate Nederland