Ga naar de inhoud

17 november:: Historische actiedag voor de ‘99%’

Daags na de ontruiming van Freedom Square bij Wall Street, deden tienduizenden demonstranten een poging om de beurs te blokkeren. Het leverde een enerverend dag op, met een record aantal demonstranten. “Sense that a powerful and diverse civic movement for social justice is on the ascent” (Een verslag van de acties rond Wall Street op 17 november, origineel)

4 min leestijd
cnnmarch27
  • Meer dan 30.000 mensen demonstreren in New York City (politie schat 32.500 mensen) waaronder georganiseerde groepen arbeiders, studenten en andere leden “van de 99%”.
  • Acties in tenminste 30 steden in het hele land en elders op de wereld
  • Herdenking van het ontstaan twee maanden geleden van de 99%-beweging, Festival of Lights op de Brooklyn Bridge.
  • Alle ingangen van de NYSE-beurs werden geblokkeerd, honderden mensen hebben meegedaan aan geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. (opmerking van de vertaler: NYSE is ook eigenaar van de Amsterdamse effectenbeurs)
  • Het ontstaan van een krachtige en diverse burgerbeweging is voelbaar

cnnmarch27Tienduizenden mensen hebben donderdag, 17 november, actie ondernemen om te eisen dat ons politieke systeem iedereen dient – niet allen de rijken en machtigen. De politie (NYPD) schatte het aantal mensen dat in de menigte aanwezig was des avonds op 32.500 mensen, op het hoogtepunt van de actiedag. Duizenden meer kwamen ook bijeen in tenminste 30 steden over heel de VS. Ook in andere steden op de wereld werd gedemonstreerd.

Ons politieke systeem zou ons allemaal moeten dienen – niet alleen de rijken en machtigen. Op dit moment bezit Wall Street Washington,” verklaarde deelneemster Beka Economopoulos. “Wij zijn de 99% en we komen hier om onze democratie terug te krijgen“.

 

New York voerde de aanval aan op deze enerverende dag voor de ontluikende beweging. In het kielzog van de overval die miljardair-burgemeester Michael Bloomberg voor het ochtendgloren liet uitvoeren op Occupy Wall Street te Liberty Square, om 01 uur ’s nachts op dinsdag ochtend, kwamen duizenden mensen bijeen in alle vijf buurten en de omringende regio, om vreedzame actie te ondernemen. Als reactie op Bloomberg’s actie werd binnen de kortste tijd de leus

“You can’t evict an idea whose time has come” (“Je kunt een idee waarvoor de tijd rijp is niet ontruimen”) de nieuwe ‘meme’ van de 99%-beweging. De mobilisatie van vandaag bewees dat de beweging groeiende is en in staat is om obstakels te omzeilen.

 

De dag begon op 7.00 uur ’s ochtends met een bijeenkomst van een paar duizend mensen op Wall Street. Alle ingangen naar de New York Stock Exchange werden geblokkeerd. ‘People’s mics’ braken uit bij de blokkades, waarmee deelnemers verhalen konden delen over strijd in een ellendige en oneerlijke economie.

 

In de loop van de dag werden tenminste 200 mensen gearresteerd wegens ‘vreedzaam bijeenkomen’ en geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. Onder de arrestanten (onvertaald): City Council Member Melissa Mark Viverito, City Council Member Jumaane Williams, Workers United International Vice President Wilfredo Larancuent, SEIU International President Mary Kay Henry, SEIU 1199 President George Gresham, CWA Vice President Chris Shelton, CWA Vice President , Fr. Luis Barrios of the Interreligious Foundation for Community Organization-IFCO, retired Philadelphia Police Captain Ray Lewis, aen vele anderen.

 

“Alle wouten zijn ook maar werkers voor de een procent, en ze hebben niet eens door dat ze uitgebuit worden,” verklaarde gepensioneerde politiechef Ray Lewis. Zo gauw ik uit de gevangenis gelaten wordt, ga ik meteen weer terug en zullen ze me opnieuw moeten arresteren.”

 

De 57-jarige obligatiehandelaar Gene Williams grapte dat hij “een van de slechterikken” was en verklaarde solidair “het punt is dat er een kloof tussen rijk en arm is, en die wordt alleen maar groter.”

 

Om 15:00 kwamen duizenden studenten samen op Union Square in solidariteit met Occupy Wall Street. Ze hielden een teach-in om hun problemen te bespreken over het vooruitzicht van een leven vol schulden en financiële onzekerheid. Ze hielden een algemene vergadering voor studenten en trokken toen gezamenlijk op naar Foley Square.

 

De bijeenkomst op Foley Square was enerverend. Er was een opmerkelijke diversiteit in deelname, met mensen van elke huidskleur, religie, gender en leeftijd. Tegen het einde van de bijeenkomst liepen duizenden deelnemers over de Brooklyn Bridge, met lampen/lichten in de handen – voor een ‘festival van licht’ om te herdenken dat de 99%-beweging twee maanden oud is (op 17 november was het twee maanden geleden dat Occupy Wall Street Liberty Square begon te bezetten.)

 

“Ik heb hard gewerkt en de regels gevolgd, maar toen de bezuinigingen vorig jaar toesloegen ben ik mijn baan als ambulancemedewerker verloren, en nu sta ik op het punt om het huis van ons gezin te verliezen,” vertelde Carlos Rivera, bewoner van Bronx. “Ik doe mee met het bezetten van de Brooklyn Bridge vandaag omdat het niet eerlijk is dat het geld van belastingbetalers gebruikt wordt om grote banken te redden, zoals degene waar ik mijn hypotheek bij heb, Bank of America. Maar ze weigeren om wat the regelen voor gezinnen zoals de mijne die worstelen met de leningen voor hun huis. Het is nu tijd dat de superrijken een eerlijke bijdrage betalen en dat het parlement voor werk zorgt.”