Ga naar de inhoud

17 mei: Franse staat valt ZAD weer aan

De ZAD, het gebied bij Nantes waar de aanleg van een nutteloos vliegveld gestopt werd door een jarenlange coalitie van punks, milieuactivisten en boeren, wordt vandaag verder ontruimd door de Franse staat.

2 min leestijd

(U kunt, nee MOET, donateur worden van deze website)

Er was al voor gewaarschuwd en er werd opgeroepen tot solidariteit.

Vanochtend vroeg was het zo ver. Volgens een verslag op deze website  (en andere bronnen bevestigen) zijn er bijna 2000 ME-ers ingezet. Volgens de politie zitten er nog 80 ‘zadistes’ in het gebied.

De afgelopen weken was er veel commotie, nadat een eerdere ontruiming halverwege stopgezet werd. De overheid stelde een ultimatum tot 15 mei; iedereen die zich voor die tijd niet met naam en toenaam had ingeschreven om legalisering aan te vragen, zou dan aangepakt worden. Veel collectieve projecten weigerden op het voorstel tot ‘inschrijving’ in te gaan, en talloze grotere organisaties verklaarden zich daarmee solidair. Maar dat zal de staat natuurlijk worst wezen.

Er is Macron en de lokale politici veel aan gelegen om met de spierballen te wapperen. Zo kunnen ze afkomen van het imago dat ze hun vliegveldproject verloren aan een stel hooivorken en dreadlocks. Ook kan er nu weer een eind gemaakt worden aan de vele herbouwprojecten na de vernielingen van de eerste ontruiming.

“De bewoners van de ZAD hebben al opgeroepen tot twee demonstraties tegen de ontruiming, deze zaterdag 19 mei in Nantes en zondag 20 mei op het terrein van de Notre Dame des Landes. Tegelijkertijd wordt, nadat de tekst “Zoals in de ZAD van Notre-Dame-des-Landes, andere levenswijzen verdedigen” werd ondertekend door 60.000 mensen, een procedure in gang gezet om de ZAD en zijn bewoning onderdeel te laten worden van het Wereld Erfgoed van de Mensheid. Laat het gezegd worden; de regering is nog van Notre-Dame-des-Landes af.”

Engelstalig live blog

Frans van ter plekke

Of deze indymedia nantes, een van de weinige indymedia’s die nog goed functioneert