Ga naar de inhoud

17 maart: Bank-Bedank-Dag

Vandaag hebben 8 vrijwilligers – waarvan enkelen aardig op leeftijd – zich ingezet om de banken op te fleuren, hun ramen te zemen (bevorderen van transparantie), hun straatje schoon te vegen en hun bonussen af te stoffen.

3 min leestijd
caa02113

(bron: indymedia)

 

De vrijwilligers wilden zo de banken bedanken voor hun harde werken in deze barre tijden. Ook voor bankiers valt het niet mee om hard te moeten werken… Zij moeten heel ingewikkelde en bijna niet te begrijpen financiële producten verzinnen en die daarna aan de man of vrouw brengen. Ook moeten zij manieren vinden om te concurreren en anderen zoveel mogelijk in de weg te zitten of kapot te maken.

Vele landen moeten door het optreden van financiële instellingen op alle sociale voorzieningen bezuinigen, voorzieningen die bedoeld zijn voor de mensen die minder geld hebben, ziek of oud zijn. En mensen die met pensioen gaan, zien hun uitkering drastisch omlaag gaan.
Ook helpen veel banken buitenlandse investeerders om in arme landen vruchtbaar land aan te kopen of te leasen. Dit gaat ten koste van de plaatselijke bevolking die daarbij ook nog eens met geweld en verdrijving wordt geconfronteerd. Verder speculeren ze met grondstoffen als maïs en tarwe waardoor dit basisvoedsel voor de allerarmste mensen steeds duurder wordt en de honger toeneemt. In Tunesië zijn de onlusten en revolutie mede veroorzaakt door de stijging van voedselprijzen. In meerdere Afrikaanse landen hebben prijsstijgingen tot ernstige rellen geleid met doden tot gevolg. Dat heeft alles te maken met het handelen van financiële instellingen.
Laten we niet vergeten dat banken ook investeren in bedrijven die (kern)wapens ontwikkelen en in systemen die bedoeld zijn om ze te af te schieten of af te werpen.

caa02070

Om al deze zaken zo goed mogelijk te regelen moet je veel energie hebben, en moet je al je gevoel en emoties kunnen uitschakelen. Van de 7 genomineerde banken in het centrum van Den Haag, kregen 5 banken een opfrisbeurt. Ramen, pinautomaten en stoepjes werden schoongeveegd en enkele banken werden versierd met slingers en ballonnen. Twee banken – ING zakelijk en Staalbankiers – weigerde de schoonmaakbeurt. Zij vertelden dat ze genoeg geld hebben verdiend met hun ingewikkelde producten en wapenhandel om zelf een glazenwasser te betalen.

caa02093

Vele voorbijgangers namen de flyers in ontvangst en bedankten de vrijwilligers voor het opofferen van hun vrije tijd en energie om de banken in het zonnetje te zetten.

Na afloop zijn de vrijwilligers op het podium in de tent van NL DOET van het Oranje Fonds door de nationalist Henk Bres gehuldigd. Henk Bres was door NL DOET ingehuurd om alle vrijwilligers te huldigen en als onbesproken Hagenaar doet of deed hij dit graag.

Comité Nationale Bank-Bedank-Dag

Alle foto’s zijn van Boyd Noorda (sociamedia.nl).
Voor meer foto’s, zie: http://www.sociamedia.nl/fotowerk/20120317/page1.htm