Ga naar de inhoud

15 oktober: Alles bezetten (occupy everything)!

het zal niemand ontgaan zijn: ook in de VS zijn ze verontwaardigd en worden nu pleinen en parken bezet, midden in Wall Street nog wel. Zoals tien jaar geleden Seattle een mediageniek moment was dat bewegingen die elders begonnen waren aan een stroomversnelling hielp, zo lijkt Occupy Wall Street nu ook vleugels te krijgen.

8 min leestijd
owsbloemen

(Zie ook de eerdere crisis-update met links naar Wall Street-protest en andere acties)

 

Eerst het slechte nieuws. Nadat de demonstranten in New York een tijdje relatief ongemoeid werden gelaten, hakte de politie afgelopen nacht weer flink op ze in. Zie het volgende filmpje van afgelopen nacht:

{youtube}ELEBAGIool0{/youtube}

De menigte was flink aangezwollen, mede omdat steeds meer vakbonden zich bij de pleinbezetters (of zoals ze zijn gaan heten: Occupy Wall Straat, OWS) aan hebben gesloten. In sommige gevallen – zoals in het geval van de Vervoersbond die – net als in Nederland trouwens – in het geweer zijn tegen bezuinigingen) werd unaniem besloten de bezetters te steunen . Hoe dan ook afgelopen nacht waren er niet de gebruikelijke paar honderd demonstranten op Liberty Square (voorheen: Zucotti Park,  maar zwol de menigte aan tot naar schatting 12.000.

Er zijn zo’n 20 mensen gearresteerd. Lekker ironisch was dat ook het camerateam van Fox (de zender die de hele tijd loopt te roepen dat de demonstranten gestoord zijn en opgepakt moeten worden) er van langs heeft gekregen.

 

Eerder afgelopen zaterdag was de menigte ook al flink, en werd de mars vanaf het plein midden op de Brooklyn Bridge gestopt en omsingeld waarna zo’n 700 mensen werden gearresteerd. Pas toen begonnen de commerciële media wat van de protesten te verslaan, terwijl die toch al sinds 17 september gaande zijn.

Dat was trouwens niet de eerste keer.

 

Onduidelijk is hoe het nu verder zal gaan. Er zijn op veel andere plekken in de VS nu ook kleinere plein-oplopen gehouden, waarvan sommige permanent proberen te blijven De ogen zijn ook gericht op de datum 15 oktober. Deze is door de Spaanse pleinbeweging (M15, van 15 Mei, toen de ze de eerste bezettingen hielden) uitgeroepen als internationale ‘dag om alles te bezetten’. Zelfs in Nederland beweegt wat op die dag, al is niet geheel duidelijk wat, maar er is in ieder geval digitaal een ‘occupy Den Haag’ en ‘occupy Amsterdam’, met het bijbehorende labyrint aan facebookpagina’s. Op die dag komt ook een groep demonstranten in Brussel aan die helemaal van Spanje naar Brussel gelopen is. Een dag na de 15e gaan de EU-regeringen weer eens vergaderen over crisis/bezuinigingsmaatregelen.

In Londen heeft een groep aangekondigd de aandelenbeurs te gaan bezetten ‘voor tenminste enkele maanden’ .

 

Zie ‘mondiaal’ overzicht: http://map.15october.net/

Ook wat meer gevestigde bewegingen uit het oudere globaliseringsumfeld roepen er toe op, zoals Attac-Duitsland

 

Indignados

 

De beweging van de ‘indignados’ begon met een mysterieuze golf pleinbezettingen in Spanje (zie hier een documentaire over hen). Ook gelieerde Spanjaarden elders organiseerden op die dag acties, waaronder in Amsterdam. (Verslag)

 

De grootste bezetting op die dag was de Puerta del Sol in Madrid, dat wekenlang bezet werd en uitgroeide tot een waar kamp met duizenden bewoners. De actievorm sloeg over naar het gehele land. En ook naar Griekenland, dat natuurlijk al veel langer in opstand was maar nu het Syntagma-plein vlakbij het parlement omgetoverd zag in een permanent actiekamp. Op veel plekken werden de kampen na verloop van tijd door politie ontruimd, en vaak ging dat er hard aan toe. Zie bijvoorbeeld het optreden in Barcelona.

 

De diffuse beweging wordt door sommigen met de nodige argwaan bekeken omdat ze naief zou zijn en oude linkse begrippen en organisatievormen verwerpt. Bovendien zou niet duidelijk zijn wie er aan de touwtjes trekt, en bestaat daarom het gevaar van manipulatie. De Spanjaarden beroepen zich op de revoltes in de Arabische landen, maar refereren ook naar (zeer) oude denkers als de Franse schrijver Stephane Hessel, van wiens pamflet ze de naam geadopteerd hebben. Dat is eigenlijk kenmerkend voor de hele ‘beweging’ die uitgelopen is op een per plaats variërend mengelmoes van ongeorganiseerde jongeren en oudere bewegingen met vaak anarchistische of autonome inbreng.. Hoe dan ook: waar ze in geslaagd zijn, is het openbreken van de moedeloosheid en het bijeenbrengen van veel ‘gewone mensen’. Centraal in het gebeuren staat veelal niet zozeer de actie of demonstratie, maar het bijeenkomen. De algemene vergadering (asamblea) is op alle bezette pleinen een van de belangrijkste evenementen. Daaruit komen dan – als het goed is – allerlei nieuwe (en in sommige gevallen ook oude) initiatieven voort. Juist het relatief apolitieke karakter heeft mogelijk gemaakt dat velen zich – in ieder geval tijdelijk – erin mengden. Maar ze kunnen natuurlijk niet eeuwig blijven vergaderen, op een gegeven moment zullen er wel besluiten genomen moeten worden en echte acties gepland. Dat zal de volgende test voor deze ‘beweging’ zijn.

 

{youtube}cgI5Jwkuzjc{/youtube} Een van de websites: http://www.democraciarealya.es/

Kapers op de kust?

 

Nadat de Spanjaarden in Nederland op 15 mei voor het Spaanse consulaat bij de Utrechtsestraat hadden gedemonstreerd, verplaatsen ze hun actie naar een wekelijkse bijeenkomst op de Dam. Deze groeide al snel uit tot soms een paar honderd mensen en ook op andere plekken werden bijeenkomsten georganiseerd. In OT301 in de Overtoom werd ook een soort conferentie gehouden.

Afgelopen maand werd (bij het nieuwe kraakpand De Valreep) een algemene vergadering gehouden van lokale pleingroepen in Nederland.

 

Er wordt nu al hard voor gewaarschuwd dat politieke organisaties, partijen of vakbonden zullen proberen het gebeuren te kapen. Daar ziet het voorlopig niet naar uit. Pogingen in Nederland van een sektarische groep als de Internationale Socialisten om het voortouw te nemen zijn smadelijk mislukt omdat bijna niemand anders meedeed. Tot twee keer toe hebben zij onder de vlag van het indignado-gebeuren geprobeerd hun eigen actie te organiseren: een keer door de actie van de Dam naar het Frederiksplein te verplaatsen, en een keer door een soort nepactie bij de Beurs te houden (namelijk precies in de uren in het weekend dat de Beurs zelf gesloten is en in goed overleg met alle autoriteiten) maar beide keren kwam er geen kip opdagen.

 

Door dit soort ervaring, ook in andere landen, wordt de argwaan jegens de ‘linkse politiek’ natuurlijk alleen maar aangewakkerd.

 

Terug naar de VS

 

De actie bij Wall Street was al maanden van tevoren aangekondigd, onder andere door het actieglossy Adbusters. Die deed dat in dermate ronkende taal dat veel actievoerders er aanvankelijk niet zo happig op waren. De groep die op 17 september aantrad om ‘Wall Street te bezetten’ was dan ook niet zo groot (hoogstens 1000 mensen) en de aandacht was beperkt. Het park dat ze aanvankelijk wilden bezetten was geheel afgegrendeld door de politie, vandaar dat ze de richting verlegden naar Zucotti Park. Na wat geharrewar liet de politie ze daar met rust, mits ze geen enkele vaste infrastructuur aanlegden (tenten zijn verboden). Alles wat ze daar hebben loopt op batterijen, en zelfs megafoons worden niet gebruikt omdat ze door de politie als aanleiding voor een ontruiming gebruikt kunnen worden.

 

dat verklaart ook waarom toespraken op zo’n vreemde manier ‘versterkt’ worden (namelijk doordat de toehoorders de zinnen een voor een luid herhalen, zoals op de vele filmpjes te zien is).

 

De actie groeide langzaam aan omdat de oorspronkelijke bezetters volhielden en doorgingen met organiseren. En omdat ze al snel hulp kregen van andere actiegroepen, vakbonden, ‘bekende progressievelingen’ en zo meer. Er is inmiddels veel geanalyseerd en beschouwd over het gebeuren (enkele links naar dergelijke analyses volgen hieronder) en de beschouwing zijn veelal vol ontzag voor de uitvoerders. Ze wijzen ook op het feit dat juist het ongeleide, decentrale karakter van de actie de boel ongrijpbaar maakt en gedeeltelijk de (veer)kracht geeft. Zoals bij het begin van de globaliseringsnetwerken, is er ruimte voor veel eigen initiatief en inbreng, en geen plek voor dominerende ego’s.. Tot dusver werkt dit redelijk goed en zorgt het voor openheid en ruimte voor vele kritische geluiden, zonder dat het uiteenvalt in chaos.

Analyse: 5 dingen die ze goed deden

 

Het sneeuwbaleffect in de VS zelf, met 70 andere lokale pleinacties is opmerkelijk. Als 15 oktober nu een nieuw hoogtepunt wordt, kunnen we ons echt op gaan maken voor een hete herfst. Zelfs in Nederland, als u allen meedoet natuurlijk. Dan kunnen we ons eens in de handen wrijven, in plaats dat Rutte en zijn ondernemersvriendjes hun vingers aflikken.

 

Dan nu nog een random serie links en websites

 

========================

 

Natuurlijk geldt nog steeds de ijzeren wet van het pleinactivisme: Het telt pas als bezetting als er een schattig peutertje heeft gedanst.

Reactie van Wall Street.

Zelfs Soros heeft zich solidair verklaar 

Ook militaire veteranen zouden zich bij OWS aansluiten

 

Het begint een beetje jaren ’60 te lijken

It drives these guys nuts

 

Eigen krant

Jim Hightower: Something Big is Happening

 

Wellcome to the Revolution

Donderpreek van Reverend Billy

Verklaring van de Wall Street bezetters.

 

Verbazing alom in Waregem

 

Eerdere actie in Brussel door politie aangevallen

 

Protest Map US

 

http://takethesquare.net/15october/

Wall Street Movement spreads

 

Dit zond Fox maar niet uit.

 

—————-

 

Aanstaande zondag 9 oktober houdt de Vrije Bond een crisisvergadering in Utrecht, waar acties gepland kunnen worden. De vergadering is ook toegankelijk voor niet-leden.

De Vrije Bond heeft net samen met Klasse! een gratis krant uitgegeven (http://www.klasse-krant.nl/)

 

Op maandag 10 oktober organiseert het groepje Real World Economics een debat over de pleinacties in CREA (Amsterdam)

 

En een dag later vertrekken verontwaardigde fietsers uit Amsterdam om naar Brussel te fietsen (via Den Haag, Breda, Antwerpen) en zich bij de actievoerders in Brussel te voegen

 

Livestream Wall Street: http://www.livestream.com/globalrevolution

Twitter #OWS: http://twitter.com/#!/search?q=%23OWS

http://dutchrevolution.blogspot.com/

http://occupywallst.org/

http://occupyweb.org/

http://15october.net/

 

Op globalinfo.nl zal het gebeuren in het Nederlands op de voet (en van binnenuit) gevolgd worden, zoals al bijna tien jaar het geval is. Ook dat met uw steun.

 

(foto http://www.flickr.com/photos/matmcdermott/