Ga naar de inhoud

#1492LandBackLane: Inheems land teruggepakt

Al vier weken lang is een bezetting gaande door bewoners en sympathisanten van Six Nations bij Caledonia, in Canada. Dit ligt vlak aan de grens met de VS bij de Niagara watervallen. De bezetting vindt plaats uit protest tegen bouwwerkzaamheden die daar zijn begonnen, de McKenzie Meadows development.

4 min leestijd

(Vertaling globalinfo.nl)

Volgens een bericht op de website itsgoingdown deed de Canadese politie op 5 augustus een massale poging om de bezetting op te heffen en mensen te arresteren. Volgens een mediaproject van inheemse volkeren Real People’s Media werden de politieauto’s omsingeld door mensen en weer terug gedwongen het gebied uit. Die nacht werd materiaal van de bouwonderneming in brand gestoken. Politie arresteerde vervolgens verschillende mensen en ging met rubberen kogels schieten, waarna er met stenen terug werd gegooid.

In een van de berichten wordt ook melding gemaakt van het vanaf een treinviaduct op een politieauto gooien van een mobiele WC.

Beelden: {youtube}Tn2dfY1zlLk{/youtube}

De oorspronkelijke bewoners noemen het gebied Haudenosaunee.

Wegen die naar het gebied toe voeren, inclusief spoorwegen zijn nu geblokkeerd, er zijn hier en daar barrikades en de toestand is ‘gespannen’.

{youtube}yBZazp2hMfw{/youtube}

Volgens een verslag op de website waar geld voor arrestanten ingezameld wordt:

De huidige situatie in Six Nations is zeer intens, aangezien de voortdurende dreiging van geweld tegen ons opnieuw is goedgekeurd door de rechtbanken. Op vrijdag 7 augustus kreeg Haldimand County een bevel om de wegen van onze mensen vrij te maken. Er is ook zo een bevel voor de spoorwegen via onze gemeenschap.

De voorlopige vergunning voor 1492 Land Back Lane werd ook uitgebreid tot een permanente vergunning. Deze bevelen dienen enkel als een koloniaal mechanisme om ons te ontdoen van ons land en onze grondstoffen, wat een fundamentele schending is van onze rechten als soeverein inheems volk. We blijven op 1492 en houden ons sterk. We dringen er bij u op aan om te doneren wat u kunt om ons te helpen in ons juridisch fonds om Land Verdedigers te steunen die geconfronteerd worden met de huidige aanklachten en eventuele toekomstige aanklachten die kunnen voortvloeien uit de talrijke bevelen tegen ons in deze specifieke kwestie.

Verzet tegen de bouw van McKenzie Meadows maakt deel uit van een bredere strijd tegen landdiefstal en voortdurende koloniale ontheemding, meldt Real People’s Media:

Het land, op de hoek van Fuller Drive en McKenzie Road aan de rand van Caledonia ligt aan de overkant van de weg van Kanonhstaton – “de beschermde plaats” – de plaats van een lanterugdwinning uit 2006 die internationale krantenkoppen haalde. Als het project McKenzie Meadows zou worden voortgezet, zouden er 700 woningen worden gebouwd op een stuk grond van 108 hectare. Deze multi-nationale tyerugwinning van land vindt plaats in het kielzog van de afsluiting van de Highway 6 bypass, die werd uitgevoerd ter ondersteuning van Mohawk Warriors in Tyendinaga, die door de OPP (Canadese politie, vert.) werden overvallen omdat ze solidair waren met de Wet’suwet’en.

Een handvol leden van de gemeenschap werd in april 2019 geïnformeerd dat de Six Nations Band Council (SNEC) een akkoord had aanvaard over de eerder gesloten overeenkomst voor minder dan wat werd aangeboden in 2013. De Six Nations Elected Band Council is een product van de Indiaanse wet van de Canadese regering en legt rechtstreeks verantwoording af aan de minister van Inheemse Diensten Marc Miller. Ze werd in 1924 door het RCMP aan de Six Nations of the Grand River opgelegd. Als federale regeringsentiteit heeft de Raad geen verdragsrechten, inherente rechten, legitieme autoriteit, over Onkwehon: wij mensen moeten beslissingen nemen over hun land en rechten.

Ondanks wettelijke bedreigingen en oproepen van de Canadese staat om de blokkades te ontmantelen, gaat de landterugwinning door terwijl er structuren worden gebouwd op de site voor de lange termijn en de mensen een Facebook-pagina hebben opgezet voor 1492 Land Back Lane om bredere steun te mobiliseren en voorraden te vragen. De straatblokkades blijven ook van kracht en de politie blijft in het hele gebied gestationeerd.