Ga naar de inhoud

14 maart: Ouders Voor Goed Onderwijs

Leraren in het basisonderwijs staken. En terecht. Als ouders steunen wij hun eisen en hun acties. Oók vinden we het tijd dat ouders zelf in actie komen. We kunnen beter! We willen onderwijs vanuit een visie die de ontwikkeling, het welzijn en de inspiratie van het kind centraal stelt.  Het onderwijs gaat nu te veel om statische reproductie van kennis, om cijfers en rendement. De toekomst heeft mensen nodig die creatief denken, innovatief zijn en hun talenten kunnen inzetten.

2 min leestijd

(flyer is als .pdf hier te downloaden, dan kun je die uitprinten om op school uit te delen of zo)

Leraren in het basisonderwijs staken. En terecht. Als ouders steunen wij hun eisen en hun acties. Oók vinden we het tijd dat ouders zelf in actie komen. We willen onderwijs vanuit een visie die de ontwikkeling, het welzijn en de inspiratie van het kind centraal stelt. We willen af van de hoge prestatiedruk op kinderen. De toekomst heeft mensen nodig die creatief denken en innovatief zijn. Het onderwijs gaat nu te veel om statische reproductie van kennis, om cijfers en rendement. Op school zouden leerlingen hun talenten maximaal moeten kunnen ontwikkelen, maar die talenten worden nu vaak amper waargenomen en nieuwsgierigheid wordt eerder geremd dan gestimuleerd. We willen beter. Naar een onderwijssysteem waarin vrijheid, spel en inspiratie worden gecombineerd met verantwoordelijkheid, kritisch denken en zelfontplooiing. 

Ouders voor goed onderwijs willen:

  • Eisen van leraren vervuld: hogere salarissen voor leraren en verlaging van de werkdruk

  • Kleinere klassen en meer aandacht voor ieder kind. Minimaal 2 leerkrachten per (kleuter)klas. Extra handen in de klas beschikbaar als kinderen zorg nodig hebben

  • Minder prestatiegerichte eisen voor kleine kinderen. Latere selectie voor het voortgezet onderwijs. Meer vrijheid, beweging en begeleid spel

  • Lesprogramma’s en dagindelingen worden herzien, om beter aan te sluiten op de ontwikkelingsfase van kinderen

  • Minder nadruk op alleen cognitieve vakken. Muziek, theater, beeldende vorming moeten in het standaardpakket

Meer weten / doen / meedenken?
oudersvoorgoedonderwijs@gmail.com

Loop je mee?

Woensdag 14 maart 2018 vanaf 12 uur lopen we mee met de leerkrachten van PO in Actie van de Stopera (Waterlooplein) naar het Museumplein in Amsterdam. We verzamelen bij het standbeeld van Spinoza (hoek Amstel/Zwanenburgwal, bij de brug naar de Staalstraat).