Ga naar de inhoud

12 oktober: Tweede Wereldwijde Mars tegen Monsanto (World Food Day)

Op 12 oktober wordt de tweede Mars tegen Monsanto gehouden in zo’n 50 landen. Behalve een protest tegen deze agressieve multinational is het ook een dag van alternatieven en van voedseldelen. In Amsterdam en Bergsenhoek zijn er manifestaties om resp. 12 en 14 uur. In Den Haag is er een informatiebijeenkomst om 17 uur.

4 min leestijd

(Bron: supermacht.nl)

Eind mei demonstreerden 2 miljoen mensen in ruim 400 steden wereldwijd tegen de multinational Monsanto. In Nederland (Amsterdam, Leiden, Den Haag, Wageningen en Bergschenhoek) gingen een paar duizend mensen de straat op dankzij een geslaagde mobilisatie via facebook en ander sociale media.
Een groot succes om zoveel mensen wereldwijd op straat te krijgen tegen deze aggressieve onderneming!

Maar ook hoognodig, want Monsanto stelt zichzelf ten doel de (industriële) landbouwsector in de hele wereld te beheersen. Het bedrijf wil met zijn patenten boeren het recht wil ontnemen om zelf zaden te verzamelen en te ruilen. Het brengt met zijn onkruidverdelgers en insecticiden grote schade toe aan milieu en natuur. Het maakt op termijn het voortbestaan van ecologische landbouw onmogelijk door de kruisbestuiving door zijn gemanipuleerde planten. En het heeft bovendien overheden geïnfilteerd zodat zijn medewerkers daar beleidsvoorstellen ontwikkelen die het bedrijf goed uitkomen….
.
Weg met Monsanto dus!

Op 12 oktober wordt er daarom weer gedemonstreerd (https://www.facebook.com/MarchAgainstMonstanto). En weer wordt er intensief gebruik gemaakt van de sociale media om mensen de straat op te krijgen. Dat de mobilisatie van eind mei succesvol was en een doorn in het oog van Monsanto, blijkt wel uit het volgende: Facebook verwijderde onaangekondigd (en onrechtmatig) de pagina van waarin werd opgeroepen om in de stad St. Louis (Missouri, VS) te komen demonstreren. Dat is waar het hoofdkwartier van Monsanto is gevestigd. Inmiddels is er weer een nieuwe facebookpagina (https://www.facebook.com/events/1405239749694606/) opgezet voor St. Louis en de ophef over deze actie heeft voor veel publiciteit gezorgd….

Grote ophef was er eerder dit jaar ook over de ondertekening door Obama van de zogenaamde “Monsanto Protection Act”. Dit wetsvoorstel maakt het onmogelijk voor welke rechtbank dan ook om gentech-proeven van Monsanto en de verkoop van genetchproducten tegen te houden ook al blijken die schadelijk te zijn voor de gezondheid van mens en dier. Eind september circuleerden er echter berichten in de pers als zou de Senaat hier een stokje voor willen steken (http://www.politico.com/story/2013/09/senate-continuing-resolution-monsanto-rider-97301.html).

Een ander belangrijk politiek punt dat speelt zijn de mogelijke gevolgen van de handelsbesprekingen tussen de VS en de EU (de TTIP). Volgens organisaties als Corporate Europe Observatory kunnen die onderhandelingen er toe leiden de EU de import van gentech niet meer zal kunnen tegenhouden (http://corporateeurope.org/trade/2013/05/open-door-gmos-take-action-eu-us-free-trade-agreement). En dat lidstaten die dat toch doen, te maken krijgen met torenhoge schadeclaims van bedrijven als Monsanto (investor vs state disputes)!

Affiche-MAMA-2

Amsterdam

In Amsterdam (https://www.facebook.com/events/160181790843257/) heeft deze protestdag als titel “MAMA eet wat je weet DeelDag”.
De organisatoren organiseren samen met de Dierenpartij Amsterdam en ASEED Europe een manifestatie rondom wereldvoedseldag en voedselvrijheid. Het vindt plaats op de Dam, van 14 tot 17 uur en staat in het teken van een positieve alternatief, namelijk van duurzaam eten en liefdevol delen.

Wereldwijd hebben 10 chemische landbouwgiganten 67% van ons eten in handen. Dit heeft grote gevolgen voor milieu, mensenrechten, gezondheid en biodiversiteit. Onze voedselvrijheid komt in gevaar. Maar het kan anders! Regionaal en biologisch eten heeft de toekomst. En het smaakt ook nog beter! Dus kook, bak of koop iets lekkers, neem het op 12 oktober mee naar de Dam en vier met elkaar de voedselvrijheid. Vergeet je klapstoeltje niet!
Meer over dit initiatief is hier te vinden: https://www.facebook.com/events/160181790843257/

Bergschenhoek (aan de noordrand van Rotterdam)

Zaterdag 12 oktober 2013 verzamelen om 14.00 uur bij het Gemeentehuis Lansingerland om vervolgens in een uurtje naar de vestiging van Monsanto te lopen in het bedrijvenpark aan de Leeuwenakkerweg.
Meer hierover: https://www.facebook.com/events/305647896242772/?fref=ts

Den Haag

Gezonde Gronden biedt ons gastvrijheid: Local food herioes don’t need Monsanto’
17h welcome, video Seed and food Freedom by Vandana Shiva
17h45 Award Ceremony: local food heroes,
18h: Speaker Bessie Schadee
19h: Sharing food, thoughts and questions (creation of local seed bank, community garden, community supported agriculture…)
mail: marchdenhaag AT gmail.com
Meer hierover: https://www.facebook.com/events/541340749271638/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular

NO-GMO

Achtergrondinfo

* March Against Monsanto: http://www.march-against-monsanto.com/
* October 12, 2013 #MarchAgainstMonsanto planned for over 52 countries – See more at: http://bit.ly/MAMpress
* Monsanto and GMOs: What you need to know in 2 minutes (video)
http://eatlocalgrown.com/article/10936-monsanto-and-gmos-what-you-need-to-know-in-2-minutes.html