Ga naar de inhoud

100.000 demonstranten herdenken ‘Genua’

Zo’n 100.000 demonstranten hebben in Genua de protesten tegen de G8 van een jaar geleden herdacht.

2 min leestijd
Placeholder image

De organisatoren van de herdenking van Genua op 20/21 juli hadden op 30.000 demonstranten gehoopt. Maar het werden er zo’n 100.000 (cijfer van de politie volgens bronnen als Tageszeitung Berlijn en Liberation).

De ouders van de een jaar geleden door een politie-agent doodgeschoten demonstrant Carlo Giuliani, hadden een prominente plaats in het programma. De moeder van Carlo bedankte de demonstranten voor hun komst. De vader verklaarde in de krant Liberation dat de dood van hun zoon “een geschenk” als neveneffect had opgeleverd, namelijk dat hij vele jongeren had leren kennen die vechten voor een rechtvaardigere wereld.

Ernstige voorvallen deden zich niet voor. Een groep van een paar honderd deels gemaskerde militante demonstranten liep een aparte tocht naar de Bolzanetto gevangenis (waar vorig jaar veel arrestanten mishandeld zijn) maar liet het niet tot confrontaties komen.

Ondertussen is ook duidelijk hoe de Italiaanse netwerken ontwikkeld zijn. Het principieel geweldloze katholieke ‘Liliput’ netwerk is er niet meer bij. De vakbonden, waaronder de grootste CGIL, echter uitdrukkelijk wel. Leiders ervan spraken de demonstranten toe. Een vertegenwoordiger van de linkse parlementsfractie moest eerst een striemend fluitconcert over zich heen laten gaan, alvorens hij wat woorden kon zeggen. “Vorig jaar waren wij er niet bij, dat was een grote fout, die we hopen goed te kunnen maken…”

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)