Ga naar de inhoud

100.000 demonstranten in Rome voor wapenstilstand en onderhandelingen

Op zaterdag 5 november, werd in Rome een nationale demonstratie gehouden voor “onmiddellijke wapenstilstand, onderhandelen voor vrede!”. Er kwamen tenminsten 100.000 mensen demonstreren. Een van de organisatoren was CGIL, de grootste vakbond van het land.

2 min leestijd

(Bron: persbericht CGIL, vertaling globalinfo.nl die graag donateurs heeft foto Marco Merlini CGIL)

Op zaterdag 5 november 2022 werd in Rome een grote nationale demonstratie voor de vrede gehouden met meer dan 100.000 mensen, om een staakt-het-vuren in Oekraïne en een verbod op kernwapens te eisen en solidariteit te betuigen met de Oekraïense bevolking en alle slachtoffers van oorlogen.

De demonstratie “onmiddellijke wapenstilstand, onderhandelen voor vrede!” vertrok van het Piazza della Repubblica en kwam aan op het Piazza San Giovanni in Laterano, waar op een podium de initiatiefnemers, onder wie nationaal secretaris Maurizio Landini van de CGIL, en getuigen van het Oekraïense conflict aanwezig waren.

{youtube}Ywv3zCvM8ck{/youtube}

Het evenement werd georganiseerd door het Italiaanse netwerk voor vrede en ontwapening en door Europe for Peace, een internationale coalitie van meer dan 600 organisaties, verenigingen, netwerken, vakbonden en gemeenschappen.

Nationaal Secretaris van CGIL Maurizio Landini verklaarde voorafgaand aan de demonstratie: “Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne en de onmiddellijke opening van echte onderhandelingen. Diplomatie, met volledige betrokkenheid van de Verenigde Naties, moet leiden tot een snelle politieke regeling van het conflict. CGIL verwerpt oorlog en zal sterk blijven aandringen op een internationale vredesconferentie. De oorlog kan niet gestopt worden met oorlog, daarom nodigen wij iedereen en iedereen uit om morgen deel te nemen aan de demonstratie in Rome”.

De organisatoren veroordelen de agressors, staan aan de zijde van het Oekraïense verzet en de aanhangers van geweldloosheid, en vragen de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, onmiddellijk een internationale vredesconferentie bijeen te roepen, de wederzijdse veiligheid te garanderen en alle staten ertoe aan te zetten de atoombommen af te schaffen en de militaire uitgaven te verminderen om meer middelen vrij te maken voor de strijd tegen de armoede, voor de ecologische transitie en voor fatsoenlijk werk.

Onder de deelnemende organisaties: CGIL, ARCI, ACLI, AGESCI, COOPI, Federsolidarietà – Confcooperative, Legacoopsociali, ACTIONAID, AMREF, ANCC COOP, ANPAS, CIAI, CBM, Cittadinanzaattiva Onlus, Confederazione Nazionale delle Misericordie d’Italia, Fish, Federazione italiana per il superamento dell’handicap, Fondazione Arché, Fondazione Ebbene, Fondazione EXODUS, Fondazione Albero della vita, Intersos, MCL – Movimento cristiano lavoratori, Save the Children Italia, SOS Villaggi dei bambini Italia, We World en MEAN.

Live op https://www.collettiva.it/

Meer informatie op: https://retepacedisarmo.org/