Ga naar de inhoud

1 augustus, Den Haag: demonstratie tegen politieracisme

Op vrijdag 1 augustus organiseert het Haagse actiecomité Herstel van Vertrouwen een demonstratie tegen politieracisme en andere vormen van politierepressie. Sinds november 2013 timmert het comité aan de weg om een einde te maken aan de etnische profilering waar onder meer migrantenjongeren in de Haagse Schilderswijk mee worden geconfronteerd. Met de demonstratie wordt de woede daarover op straat gebracht en de druk op de politie en de gemeente opgevoerd.

3 min leestijd

(oorspronkelijk verschenen op de website van Doorbraak)

Demonstratie Vrijdag 1 augustus,

van 18:30 tot 21:30 uur

Wijkpark Transvaal, Den Haag

Al langere tijd bestaat in Den Haag grote onvrede over het optreden van de politie. De agressie en repressie van agenten loopt de spuigaten uit, vooral naar “allochtonen” toe. Dat bleek bijvoorbeeld uit het dodelijke politiegeweld waarvan de zeventienjarige Rishi Chandrikasing het slachtoffer werd. Met name jongeren met een migrantenachtergrond lopen dag in dag uit het risico dat ze staande worden gehouden en hun id-bewijs moeten tonen. Ook andere politiepesterijen maken deel uit van deze etnische profilering. Bewoners van de Schilderswijk en anderen pikken het niet meer en komen in verzet. Op 1 mei vond een strijdbare demonstratie plaats waarbij onder meer het alledaagse politie-optreden in de wijk werd aangeklaagd. En op 17 mei organiseerde Herstel van Vertrouwen een buurtfestival tegen racisme.

In de negen maanden van zijn bestaan heeft het comité al flink wat succes geboekt, zeker gezien de forse tegenwerking die men van de kant van de politie ondervindt. Zo is er meer steun gekomen voor het verbeteren van de procedure om klachten over de politie in te dienen. Verder gaat de politie de veelvuldige id-controles inperken. Bovendien wordt etnische profilering meer geproblematiseerd dan voorheen. Het comité heeft heel wat losgemaakt. Uiteraard moet nog blijken wat er in de praktijk daadwerkelijk gaat veranderen, ook op de langere termijn, en in hoeverre de politie echt bereid is om rekening te houden met de bestaande onvrede. Maar duidelijk is wel dat het comité als een luis in de pels de sterke arm van de staat scherp in de gaten houdt en steeds de vinger legt op misstanden. De leden van het comité hebben politieracisme persoonlijk aan den lijve ondervonden, dus ze weten waar ze over praten. Het comité krijgt ook steun in de rug van een aantal ex-agenten die indringende verklaringen hebben opgesteld over de heersende racistische cultuur binnen de politie-eenheid Haaglanden. Afgelopen vrijdag hebben ze daarover gesproken met Haagse gemeenteraadsleden. Uit dat overleg kwam naar voren dat die cultuur dringend moet veranderen.

De demonstratie op 1 augustus is een nieuwe gelegenheid om politieracisme en politiegeweld waakzaam en strijdbaar aan de kaak te stellen. Uit de oproeptekst voor de demonstratie: “Voor iedereen die het onnodige politiegeweld en de dagelijkse discriminatie van agenten meer dan zat is, is dit het moment om je stem te laten horen! Voor iedereen die het zat is om elke keer te moeten aanhoren van de burgemeester en de politiechef dat het wel meevalt en dat het maar incidenten zijn: dit is het moment om er iets tegen te doen. Voor iedereen die het zat is om elke keer zijn id-bewijs te moeten tonen en ten onrechte boetes heeft gekregen. Voor iedereen die een broer of familielid kent die onterecht is aangehouden en is geslagen in een politiecel. Voor iedereen die vindt dat de politie regelmatig buiten de eigen bevoegdheden treedt en zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Voor iedereen die tegen racisme en discriminatie is: stand up for your rights!”

——————-

facebook van herstel van Vertrouwen

Meer achtergrond over situatie door doorbraak hier en hier